45 év az egyházzene szolgálatában - Tardy László karnagy köszöntése

Kultúra – 2011. július 22., péntek | 9:50

Július 22-én tölti be 70. életévét Tardy László, a Nagyboldogasszonyról nevezett Budavári Koronázó Főtemplom kántor-karnagya, akinek hitbeli elkötelezettsége, szakmai felkészültsége, odaadó és hiteles munkája, munkabírása ma is követendő példa. Személyében egyúttal a magyar egyházzene egyik meghatározó egyéniségét is köszöntjük.

Tardy László 1941-ben született, egyházzenei szolgálatát 1966 óta látja el. A kettős jubileumot - 70. életévét és 45 éves egyházi szolgálatát - ünneplő karnagy élete fiatal kora óta szorosan összefonódik a Mátyás-templom közösségi-liturgikus életével.

1965-ben végzett a Zeneakadémia karvezetés tanszakán, ahol olyan kiváló mesterei voltak, mint Vásárhelyi Zoltán, Párkai István, Horusitzky Zoltán és Szőnyi Erzsébet, miközben 1961-ben még Bárdos Lajos keze alatt énekelhetett a Mátyás-templomban, akinek bátorítására később a Musica Sacra szolgálatát választotta. 

1966 augusztusában 25 évesen Liszt Koronázási miséjének vezénylésével „debütált” a Mátyás-templomban. Teológiai-liturgiai ismereteinek elmélyítésére. 1967-ben beiratkozott a Római Katolikus Hittudományi Főiskolára, ahol 1973-ban bakkalaureátusi fokozattal végzett. Működésének kezdete egybeesett a II. Vatikáni Zsinatot követő anyanyelvi liturgikus reformmal, a beatzene templomi térhódításával, ugyanakkor állandó feladata volt a nagy klasszikus művek repertoáron tartása, felvállalt örökségként pedig a Magyar Kórus által kiadott és a kortárs magyar egyházzenei irodalom életre keltése. Elsőként vállalta 1968-ban Szilas Imre beat-miséjének bemutatását, nevéhez fűződik a kongói Missa Luba sajátos afro-zenéjének lejegyzése és betanítása is. Vezénylésével mintegy 10 lemez, főként CD jelent meg, amelyen több magyar szerző nem vagy alig ismert műve is hallható. Tardy László működéséhez több ősbemutató is fűződik, még olyan nagy szerzőké is, mint Liszt Ferenc (Évocation zenekarra). Az általa vezényelt vallásos művek sajátossága, hogy azok hitbeli ismereteken és meggyőződésen formálódott, legtöbbször funkcióban és templomi térben elhangzó előadások.

Értékes egyházzenei, liturgikus ismereteit és gyakorlati tapasztalatait zenei szakértőként az egyházi liturgikus könyvek és népénektárak munkálataiban is rendszeresen igénybeveszik. Az OMCE világi elnöke, a Gregorián Társaság elnökségi tagja. Több magyar és nemzetközi egyházzenei szervezet és egyházzenei konferenciák rendszeres előadója (pl. Consotiatio Internationalis Musicae Sacrae - CIMS, Conférence Européenne des Associations de Musique d'Église - CEDAME). Jelentős részt vállal a karnagy- és kántorképzésben, továbbképzésekben, a legutóbbi időkig a Központi Szeminárium növendék papságának egyházzenei képzését vezette.

Magas színvonalú egyházzenei munkásságát a rendszerváltás óta több díjjal is elismerték (pl. Liszt Ferenc-díj 1994; Szent Adalbert-díj, 2002; Magyar Örökség Díj, 2006; a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, 2011).

Magyar Kurír