72 behálózott tanítvány – kapcsolat- és hálózatépítés keresztény módra

2016. november 24. csütörtök 19:54

Nem elég csendes kereszténynek lenni – hangsúlyozta a 72 Tanítvány Mozgalom Mérnök Műhelyének legutóbbi, november 22-i budapesti találkozóján Erdő Péter bíboros. A főpásztor felhívására két éve jött létre a világi katolikusok szakmai alapú kapcsolat- és hálózatépítését célzó szerveződés.


Erdő Péter bíboros két évvel ezelőtt közös gondolkodásra és közös munkára hívta meg a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület vezetőit, a katolikus társadalom szakmai alapú kapcsolat- és hálózatépítését megcélozva. Az alapgondolat az volt, hogy az egyházon belül kezdődjön meg a szakmák szerinti szerveződés a világi értelmiségre építve. Ezzel a meghívással indult el a 72 Tanítvány Mozgalom.

A főpásztor szándéka az volt, hogy a Magyar Katolikus Egyházon belül a működő mozgalmakban felelős keresztényként munkálkodó szakemberek véleménye jelenjen meg jobban a társadalomban, a közbeszédben. Ennek adhatnak keretet azok a keresztény szakmai körök, melyek célja, hogy összefogja, segítse a hívő kollégákat, hogy hivatásuk és hitük összefüggéseit felismerve világi kérdésekre keressenek és adjanak keresztény választ. Ezt követően a „világba kilépve” jó célokért dolgozva vigyék el az evangélium üzenetét, és tetteken és pozitív példákon keresztül mutassák meg a keresztény feleletet a világban tapasztalható bajokra. Szent II. János Pál szavait idézve: „Ne féljetek! Nyissátok ki, tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt! Nyissátok ki a gazdasági és politikai rendszerek határait, a kultúra, a fejlődés, és a civilizáció széles világait! Ne féljetek! Krisztus tudja, mi lakik az emberben. Egyedül Ő tudja!”

Miért 72 Tanítvány a mozgalom neve? Az ókori zsidóság úgy vélte, hogy a földön 72 nép él, a 72 tanítvány így annak a szimbóluma, hogy a kereszténységet a világ minden népéhez el kell vinni, mindenkit meg kell szólítani. A mozgalom célja is ez: a világba kilépve vigyék el a keresztény civilek a kereszténység válaszait, üzenetét.

A 72 Tanítvány Mozgalom célja az is, hogy idővel létrehozzon egy keresztény társadalmi civil központot, amely helyet biztosít a keresztény szellemiségű szakmai találkozásoknak, de egyúttal keresztények és nem hívők, útkeresők találkozásának helyszíne is. A Háló Mozgalommal együttműködve ennek a központnak egyelőre a Háló Közösségi és Kulturális Központ adna helyet Budapest belvárosában, hogy majd a későbbiekben saját otthonra találjon.

A szakmai körök közül elsőként a 72 Tanítvány Mérnök Műhelye jött létre, ugyanakkor ma már több műhely szervezése is elkezdődött (így az egészségügyi, a teremtésvédelmi és a családdal foglalkozóé). A már régóta sikeresen működő keresztény szakmai szervezetek – például az Ars Sacra Alapítvány vagy az Érme Üzleti Hálózat – is nyitottak a 72 Tanítvány Mozgalommal való együttműködésre. A műhelyek keresztény szellemben működnek, és egyúttal az evangelizáció, a preevangelizáció helyszínei is, hisz a közös gondolkodás, a jó célokért való együtt dolgozás, a munkába bekapcsolódás lehetősége megérintheti a vallásukat nem gyakorló, de jó szívvel megáldott, tenni kész embereket is, ezáltal vezetve el őket Jézushoz. A Mérnök Műhely immár több mint két éve működik, rendszeres találkozókkal, programokkal, előadásokkal, és időről időre karitatív tevékenységgel.

A Mérnök Műhely legutóbbi, november 22-i találkozóján, amelyet a budavári Mátyás-templom plébániáján tartottak,  Erdő Péter bíboros is részt vett. A főpásztor előadásában arra emlékeztetett, hogy nem elég „csendes kereszténynek” lenni. „Úgy éld meg, éld le az életedet, hogy átitassa a kereszténység, hogy mások »megérezzék« rólad, hogy több vagy, mint egy jó szakember az adott szakmai körből!” – figyelmeztetett. Zárásul konkrét kérdéseket is felvetett: Keresztényként hogyan lehet munkahelyünkön, környezetünkben az áttekinthetőséget és a korrektséget erősíteni? Hogyan lehet a hivatás területén egymással együttműködni és hitünkről tanúságot tenni?

Erdő Péter bíboros szavait – a Háló mozgalom hagyományai szerint – kiscsoportokban beszélték át, gondolatai mentén megosztották személyes tapasztalataikat egymással. A találkozó folytatásaként a Somogy megyei Gálosfáról érkezett Baghy-Bátor Teréz és Baghy János mutatták be Páloskertet, a Pálosházak a Családokért Alapítvány zarándokházát, ahol immár hat éve dolgoznak és fogadnak családokat, közösségeket, s ahol a Mérnök Műhely is besegített a terület rendbetételébe.

Forrás: Puchard Balázs/72 Tanítvány Mozgalom

Fotó: 72 Tanítvány Mozgalom

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
akit-megalaznak-azt-folmagasztaljak-papi-sorsok-56-utan
Akit megaláznak, azt fölmagasztalják – papi sorsok ’56 után

A Kádár-rezsim egyházpolitikájáról és az 1956-os forradalmat követő megtorlásról rendeztek konferenciát december 15-én az Országház Felsőházi termében. A „Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után” című rendezvényen részt vett Veres András, az MKPK elnöke és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

19:59
budapesti-campusszal-bovult-vaci-apor-vilmos-katolikus-foiskola
Budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Új, budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola. Az épületegyüttest Beer Miklós megyéspüspök áldotta meg december 15-én.

17:38