A betű missziója – Kiállítás nyílt a kolozsvári Szent Bonaventura-nyomdáról

2018. december 12., szerda | 16:36

Negyvenkét éven keresztül, 1906-tól 1948-ig működött Kolozsváron az erdélyi ferences rendtartomány Szent Bonaventura Könyvnyomdája. A könyvkiadó történetéről és kiadványaiból december 9-én nyílt kiállítás a kolozsvári ferences kolostor ebédlőjében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megnyitón Orbán Szabolcs ferences tartományfőnök elmondta, hogy pontosan hetven évvel ezelőtt, 1948. december 6-án záratták be a nyomdát a kommunista hatóságok, a megmaradt gépeket december 8-án elkobozták, és a városi nyomdába szállították. A kiállítás hálaadás a több mint négy évtizedes működés gyümölcseiért. A nyomda negyvenkét éves működése alatt több mint ezer folyóiratot, füzetet, könyvet, imakönyvet adtak ki, a példányszám pedig egymillió körül mozgott.

Csucsuja István emeritus történészprofesszor Egyházunk és intézményei társadalmi és kulturális értékeink gyarapodásáért (1918–2018) címmel tartott előadást. Bodó Márta szerkesztő, irodalom- és színházkritikus A kolozsvári Szent Bonaventura-nyomda és kiadványai címmel a nyomda történetéről beszélt és a fontosabb kiadványokat mutatta be.

A kiállításon a nyomda történetét és jeles alakjait ismerhetik meg a látogatók, sőt, sikerült régi fényképeket is előkeresni és bemutatni, de a különféle kiadványokból is bőséges válogatást nyújtanak.

A tárlat december 9-től 14-ig, 14 és 18 óra között látogatható a kolozsvári ferences kolostor ebédlőjében.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Tompa Réka

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle