A budapesti katolikus egyetemistákhoz látogatott a missziós kereszt

2018. december 7., péntek | 17:36

A 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje egy estére a budapesti római katolikus Egyetemi Lelkészség vendége volt december 6-án a Magyar Szentek Templomában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A missziós kereszt fogadásakor Fábry Kornél,  a NEK főtitkára, aki diákkorában a lelkészség aktív ministránsa volt, szólt az esemény jelentőségéről, majd Pákozdi István egyetemi lelkész mutatta be Ozsvári Csaba ötvösművész, a Schönstatt-mozgalom egykori tagja alkotását. A kereszt nemcsak kiemelkedő képzőművészeti alkotás, de többszörös ereklyetartó is: a Szent Kereszt-ereklyén kívül még 27 szentnek és boldognak az ereklyéjét is magában foglalja, olyan szentekét, akik a magyar kereszténység építői voltak a múltban, illetve korunkban.

A kitett Oltáriszentség előtt szentségimádás kezdődött, amelyen a lelkészség legnagyobb közösségének, a Műegyetemi Katolikus Közösségnek (MKK) több mint száz tagja imádkozott együtt. Az adoráció során a gitáros énekek között elhangzott a kongresszus felajánló imádsága, Babits Mihály Eucharisztia című verse és Carlo Maria Martini bíboros meditációja.

A szentségimádás közben öt papnál gyónhattak a fiatalok, a meggyóntak pedig egy-egy égő mécsest helyeztek el a kereszt lábánál.

Az esemény az új közösségi teremben folytatódott agapéval. Az est a termet először birtokba vevő egyetemisták záró imádságával ért véget, amelyben elénekelték a Pál utcai fiúk musical slágerét, a Mi vagyunk a Grund-ot: „nekünk ez a hazánk... innen soha el nem szaladunk... mért félnénk, mért élnénk, ha nem egy álomért?”

Forrás: Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség

Képek: Czétényi Benjamin

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle