A burgenlandi Frauenkirchenben köszöntötték a Szűzanyát a magyaróvári cserkészek

2018. szeptember 20. csütörtök 11:18

Az elmúlt évhez hasonlóan a Magyarországi Európai Cserkészek Egyesület felfedezői – így hívják a 11 és 16 év közötti cserkészfiúkat – idén is zarándoklattal kezdték a tanévet szeptember 8-án.

A cserkészek kerékpáron zarándokoltak Mosonmagyaróvárról a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) bazilikájához a Szűzanya születésnapja, Kisboldogasszony ünnepe alkalmából. Az indulás előtt Bodó Zoltán magyaróvári plébános megáldotta és arra buzdította őket, hogy a zarándoklat fizikai fáradalmait az új cserkészeti év szándékaiért ajánlják fel az Úrnak a Szűzanya közbenjárásával.

* * *

Az Európai Cserkészek Mosonmagyaróvári 1. Számú Beretta Molla Szent Johanna Cserkészcsapata két éve indult fiúcsapattal, amelybe továbbra is várják a 11 és 16 év közötti csatlakozókat. A mosonmagyaróvári cserkészek lánycsapat alapítását is tervezik, ehhez azonban olyan fiatal hölgy jelentkezését várják, aki szívesen vállalná a szekció vezetését. További információt az fseovar@gmail.com e-mail-címen vagy a Facebook.com/fseovar oldalon lehet kérni. 

A Magyarországi Európai Cserkészek a 1990-es évek elejétől kezdve tagjai a UIGSE-nak (Európai Útmutatók és Cserkészek Nemzetközi Uniója), melyet 1956-ban alapítottak, s a Szentszék által 2003-ban elismert mint Krisztus-hívők hivatalos társulása a kánonjog szerint.

Az ugyanazon nevelési módszer alkalmazása az egyes nemzeti egyesületekben jelentősen megkönnyíti az együttműködést nemzetközi szinten. Például július 27. és augusztus 5. között a mosonmagyaróvári csapat felfedezői két olasz csapat vendégei voltak a friuli Elő-Alpokban, míg tavaly a lengyel és a szlovák cserkészekkel együtt verték fel sátraikat a Zempléni-hegységben.

A nemzetközi összefogás azonban nemcsak a nyári táborozások során, hanem az évközben felmerülő feladatok megoldásában is megmutatkozik: idén májusban a mosonmagyaróvári cserkészek a Pozsonyi Európai Cserkészek segítségével farönkökből és kötelekből építettek mászókát a magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébánia által szervezett családi napra.

Forrás és fotó: Magyarországi Európai Cserkészek/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő