A Délvidékre látogatott Bábel Balázs érsek

2018. április 14. szombat 15:02

A délvidéki Kúlán tett látogatást Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek április 13-án. A főpásztor részt vett a helyi magyar művelődési egyesület, a Kúlai Népkör megalakulásának 150. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen.

A Kúlai Népkör 150 évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét, alakuló közgyűlését 1868. február 2-án tartották Szakácsy Sándor plébános kezdeményezésére. Ő ismertette az akkor jelen levő mintegy harminc emberrel a Népkör megalakulásának fontosságát, jelentőségét. A plébános felolvasta a javasolt alapszabályzatot, melyet elfogadtak, majd ünnepélyesen kihirdették, hogy megalakult a Kúlai Népkör. A szervezet elnöke Móricz László szolgabíró, alelnöke Szakácsy Sándor plébános, jegyzője pedig Bocskai József tanító lett. A népkör sok viszontagságon ment keresztül, de azóta is őrzi a magyarság kultúráját.

A jubileumi szentmise kezdetén Juhász György esperes-plébános köszöntötte Bábel Balázs érseket. A főpásztor beszédében a kultúra, és anyanyelv fontosságáról, valamint az összefogásról beszélt. Kiemelte, hogy az ember ha komoly bajban, veszélyben van, akkor az anyanyelvén imádkozik. Ismerhet több idegen nyelvet kiválóan, megélhet rengeteg kultúrát, de ha veszélybe kerül, az anyanyelvén imádkozik. Bábel Balázs felidézte, hogy a szemtanúk szerint Szent II. János Pál pápa lengyelül imádkozott, miután rálőttek.

A kalocsa-kecskeméti érsek arra buzdította az ünneplőket, hogy őrizzék a hitet és a nemzettudatot. Maga Jézus is, a kereszten, a legmélyebb szenvedés pillanataiban anyanyelvén imádkozta, idézte a zsoltár szavait, s az evangélium ezt meg is őrizte. „Legyünk a kereszténység oltalmazói és misszionáriusai, s óvjuk nemzetünket – buzdított a főpásztor. – Őrizzük eleink csodás magyar kultúráját, kincsét s anyanyelvünket a maga szépségében. A magyar kultúra követeinek tekinthetjük mindazokat a testvéreket, akik az oltár két oldalán kúlai és kalocsai viseletben állnak. Ismerve őket talán elmondható, hogy sokrétű feladatot töltenek be a társadalomban. Jelen van köztük gyermekápoló, informatikai szakértő, sőt még a kalocsai járási bíróság elnöke is. Kortól és beosztástól független közös feladat és felelősség tehát a magyar nyelv és kultúra védelme és megőrzése, de a továbbadása is.”

A szentmisét számos kulturális program követte. A vendégek között jelen voltak Kalocsa város önkormányzatának képviselői is, mivel Kalocsa és Kúla testvérvárosi kapcsolatban állnak egymással.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
pawe-cebula-minorita-lett-esterhazy-janos-boldogga-avatasi-eljarasanak-posztulatora
Paweł Cebula minorita lett Esterházy János boldoggáavatási eljárásának posztulátora

Marek Jędraszewski, a Krakkói Főegyházmegye érseke Paweł Cebula minoritát nevezte ki december 12-én Esterházy János boldoggáavatási perének posztulátorává.

10:48
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 14.

Mai evangélium – 2018. december 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,16–19

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle