„Család vagyunk! Minden otthon az élet és a szeretet iskolája” – A Don Bosco Szaléziak útmutatója

Megszentelt élet – 2016. december 30., péntek | 10:55

A Don Bosco Szaléziak éves útmutatója a 2017. évben a „Család vagyunk! Minden otthon az élet és a szeretet iskolája” mottóval jelent meg. Ez a harmadik „strenna”, amit Ángel Fernández Artime rendfőnök adott ki a Szalézi Család számra.

A 2017. év témájának bemutatása során Ángel Fernández Artime rendfőnök rávilágított a strenna (karácsonyi, illetve újévi ajándék, ajándékkönyv – a szerk.) néhány jelentős szempontjára: a család csak akkor termékeny talaj, ha befogadó, ha tisztelet és lelkesedés uralkodik benne, ami legyőzi a nehézségeket. Különböző életkorú, messzi országokból érkező embereket foglal magába, változatos szokásokkal. Fájdalom, fogyatékosság, különböző kultúrák... A család egy olyan sokféleség, amely a szívek egységét alkotja. Ez azt jelenti, hogy a sok különbözőségben keressük a gazdagodást, és felfedezzük, hogy akkor vagyunk a legteljesebbek és legboldogabbak, ha ezt az utat együtt tesszük meg.

A 2017. évi strennához készült kísérő videó elérhető az Agenzia Info Salesiana (ANS) YouTube-csatornáján:


Már a 2006-os strenna is a családot állította a középpontba. „Ugyanakkor nagyon fontos egyházi eseményeket is megéltünk: két szinódust és Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításának megjelenését. Ezek késztetnek minket arra, hogy a családra fordítsuk nevelési-lelkipásztori tekintetünket. Ez számunkra mint Szalézi Család számára, nagy örömet jelent.”

Mindannyian rendelkezünk azzal a mély tapasztalattal, hogy családba születtünk és „családként születtünk”! Megtapasztaltuk mindazokat a szépségeket és korlátokat, amelyek minden család sajátjai. De alapvetően egy olyan család szívébe születtünk, amely maga az emberi valóság, ahol megtanuljuk az Élet és a Szeretet művészetét.

A család, jól tudjuk, olyan arcokból, személyekből épül fel, akik szeretik egymást, beszélnek és osztoznak egymással, és feláldozzák magukat a többiekért, megvédve saját és szeretteik életét bármi áron. A családban élve és növekedve válunk személyiséggé, általában a szülőkkel együtt, az otthon melegét tapasztalva.

A családban, abban a házban, ahol a nevet és egyúttal a méltóságot kapjuk, ahol az érzelmeket megtapasztaljuk, ott ízleljük meg az intimitást, ott tanulunk meg engedélyt kérni valamire, bocsánatot kérni és megköszönni.

A család az első iskola a gyermek számára, nélkülözhetetlen hivatkozási pont a fiataloknak, és a legjobb menedék az időseknek.

A strenna részletes ismertetése a Szaléziak.hu honlapon olvasható.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria