A hiteles kereszténység a legnagyobb misszió – Három püspök kötetét mutatták be Nyíregyházán

2019. május 15., szerda | 12:42

Az ökumenikus párbeszéd jegyében keresték a húsvét és a kereszténység legnagyobb titkát a „Hogy a lámpatartóra tegyék” című beszélgetőkönyv megszólalói, Kocsis Fülöp érsek, Fekete Károly református püspök és Palánki Ferenc püspök a május 7-én a nyíregyházi református gyülekezeti teremben.

A beszélgetést – éppen úgy, ahogyan a kötetben – Elmer István író, újságíró moderálta, aki már nem először készített ilyen interjúkönyvet. Korábban külön-külön Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel és Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita-érsekkel beszélgetett hasonló módon.

Hogy a lámpatartóra tegyék című kötet elkészítése háromnegyed évet vett igénybe; ebben az is közrejátszott, hogy nehéz volt közös időpontot találni a három püspök székhelyén, Debrecenben.

A főpásztorok számára nem volt szokatlan, hogy egy asztalnál beszélgessenek teológiai kérdésekről: a Bosák Nándor püspök nevéhez köthető hagyomány folytatásaként havonta találkoznak a cívisvárosban – ezzel megteremtve a felekezetek és testvéregyházak közti párbeszéd lehetőségét.

„Debrecen mintaként áll előttem, hiszen itt bebizonyosodott, hogy élő, ökumenikus szellemben, a kereszténységre rárakódott előítéleteken felülemelkedve lehet beszélgetni, ahol a láthatatlan Egyház az isteni valóság, az egység felé mutat” – fogalmazott Elmer István.

Elmondta, hogy a püspökök közvetlenül, egymásra figyelve, a tudományos és a pasztorális szemléletet is szem előtt tartva, vallási ismeretektől függetlenül is mindenki számára befogadható módon nyilatkoztak a kérdésekről.

A Nyíregyházán május 7-én tartott könyvbemutatón a református egyházközség nevében Gaál Sándor esperes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyíregyházi csoportjának képviseletében pedig Franczelné Bor Mária köszöntötte a megjelenteket.

Az Elmer István által kezdeményezett beszélgetés egyik témája az Európában, Magyarországon kialakult 21. századi emberkép volt. Ezzel kapcsolatban Fekete Károly püspök kifejtette, hogy az embert helyének megtalálásában a végletek között az Istenre szorultság segíti.

A kereszténység helyzetéről gondolkodva Kocsis Fülöp érsek a kereszténység „kisebbségi” voltának kihívásáról beszélt, melyben éppúgy szükség van a belső és a külső misszióra, s ez utóbbiban is egységet kell alkotni a társegyházakkal. Fekete Károly hozzátette: „a hiteles kereszténység a legnagyobb misszió, vagyis a kimondott szónak legyen aranyfedezete, a kimondott szót meg is kell élni”.

A kérdések érintették a kereszténység, az Eucharisztia és a feltámadás mibenlétét is.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle