A horvát válogatott edzője a hitéből és a rózsafüzér imádságból merít erőt

Kitekintő – 2018. július 12., csütörtök | 13:14

Július 15-én, vasárnap Horvátország labdarúgó-válogatottja Franciaországgal mérkőzik meg a 2018-as futball-világbajnokság kupájáért, miután július 11-én legyőzték az angol csapatot.

Médiabeszámolók szerint Horvátország válogatottjának vezetője, Zlatko Dalić mély hitéből táplálkozva vezeti győzelemről győzelemre csapatát. Az edző korábban megvallotta, hogy jelenlegi sikerének záloga az istenhite, továbbá, hogy mindig magánál tartja rózsafüzérét, melynek elimádkozása mindig átsegíti a nehéz időkön.

Dalić a világbajnokság kezdetén a hitéről beszélt a horvát katolikus rádiónak: „Mindent, amit az életemben tettem – és edzői hivatásomban – a hitemnek köszönhetek, amiért hálás vagyok az Úrnak.”

Dalić és a horvát csapatkapitány, Luka Modrić

Dalić elmondta, hogy nagyon boldog az élete. Hozzátette: „erős hit és motiváció nélkül nagyon nehéz lenne elérnie ezt”. Ha az ember elveszíti reményét, mindig „rászorul Isten irgalmára és a hitére” – vallja a horvát futball-válogatott edzője. „Mindig magamnál tartom a rózsafüzéremet, és amikor úgy érzem, hogy nehéz időszakon megyek át, a kezemet a zsebembe teszem, belekapaszkodom az olvasóba, és minden egyszerűvé válik.”

Zlatko Dalić 51 éves, nős, két gyermek édesapja. Fiatal futballistaként a horvát Hajduk Splitben és a Varaždin Varteksben játszott. 2000-ben hagyta abba az aktív játékot, majd edzősködni kezdett korábbi csapatánál, a Varteksnél. 2010-ben Szaúd-Arábiába szerződött, ahol az arab futballvilág sikeres edzője lett.

Ezt követően a horvát válogatott élére került. A horvát labdarúgó-szövetség az utolsó selejtező előtt, miután a csapat  2017-ben – Ante Čačić korábbi edző vezetése alatt – nem tudta legyőzni a finneket, Zlatko Dalićot kérte fel, hogy legyen a gárda felkészítője, pár nappal az ukránok elleni utolsó mérkőzés előtt. Sikerült erőt öntenie a játékosokba – legyőzték az ukrán válogatottat, majd a pótselejtező után, a Görögország elleni győzelemnek köszönhetően kijutottak a világbajnokságra, ahol július 11-én az elődöntőben 2:1-re győztek Anglia ellen.

Forrás és fotó: ACI Prensa, Catholica.ro

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria