A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend közgyűlése a pápánál

Ferenc pápa – 2018. november 17., szombat | 16:39

Ferenc pápa november 16-án, pénteken fogadta a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend közgyűlésének résztvevőit, közöttük Jungbert Bélát, a rend magyarországi helytartóját.

A Szentatya elismeréssel szólt a lovagrend által a Szentföld népei javára végzett számos spirituális és karitatív tevékenységről. Örömét fejezte ki, hogy a legutóbbi, öt évvel ezelőtt tartott közgyűlés óta növekedett a szervezet taglétszáma, földrajzi kiterjedése, a szentföldi egyháznak nyújtott anyagi segítség, valamint a tagok által elvégzett zarándoklatok száma. Köszönetet mondott a pápa a lovagrend tagjainak, amiért pasztorális és kulturális programokat támogatnak, és arra buzdította őket, hogy továbbra is folytassák a jeruzsálemi latin patriarkátus oldalán a menekültek segítését az egész közel-keleti térségben. Ferenc pápa utalt kezdeményezéseikre a képzés és az egészségügyi ellátás terén, amelyek vallási vagy közösségi hovatartozástól függetlenül mindenki számára nyitottak – megteremtve ezáltal az utat a keresztény értékek megismeréséhez, a vallásközi párbeszéd előmozdításához, a kölcsönös tisztelethez és megértéshez; ezzel hozzájárulnak a régióbeli béke megvalósulásához.

A pápa kiemelte, hogy a lovagrend közgyűlésének középpontjában a több mint harminc országban jelen levő helyi vezetők szerepe állt. Emlékeztetett, hogy a rend alapvető célja a tagok lelki növekedésének előmozdítása. Kezdeményezéseik sikere nem választható szét a tagok vallási képzésének programjaitól, amelyek azt a célt szolgálják, hogy megszilárdítsák az ember kapcsolatát az Úrral az imádságban, a Szentírásról való elmélkedésben és az Egyház tanításának elmélyítésében. A Szentatya hangsúlyozta: a Szent Sír Lovagrend tagjai nem egy filantróp szervezetet alkotnak, amely a célcsoport anyagi és társadalmi helyzetének előmozdításán munkálkodik, hanem arra kaptak meghívást, hogy tevékenységük középpontja és végső célja az embertárs iránti evangéliumi szeretet legyen, és tegyenek mindenhol tanúságot arról a jóságról és törődésről, amellyel Isten szeret mindenkit.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet az üldözött keresztények drámai helyzetére, valamint arra is, hogy a vér ontásával elszenvedett vértanúság mellett létezik a „fehér vértanúság” is, amellyel a demokratikus országokban találkozunk, amikor korlátozzák a vallásszabadságot. „Ez az Egyház mindennapi fehér vértanúsága ezeken a helyeken” – fogalmazott a pápa, aki a próbatételeknek kitett lakosság anyagi megsegítése mellett azt kérte a lovagrend tagjaitól, hogy folyamatosan imádkozzanak a palesztinai Miasszonyunkhoz.

Beszéde végén a Szentatya azon kérését fejezte ki a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend közgyűlésének résztvevői felé, hogy miután megáldja az üldözött keresztények Mária-ikonját, minden helytartóságba vigyék el azt, hogy Szűz Mária kísérje útjukat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria