A jó házasság tűzhely, és nem tűzfészek – A házasság hete görögkatolikus programjai Debrecenben

2019. február 21., csütörtök | 15:15

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hete programsorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával február 10. és 17. között. A Görögkatolikus Egyház idén is változatos programokkal várta az érdeklődőket.

Hét nap, öt előadás, egy filmklub, egy randiest és megannyi „útravaló” várta a házastársakat Debrecenben. Február 10-én Papp Miklós főszékesegyházban tartott előadásával kezdődött meg a házasság hete a városban. Mondanivalójának leglényegesebb eleme az volt, hogy két ember döntése nem statikus, amit miután meghoztunk, változatlan marad… A morálteológus felhívta a figyelmet arra is, hogy egy kapcsolat csak akkor lesz működőképes, ha a gyöngéd intimitás, az apró gesztusok beépülnek a mindennapokba. Nem utolsósorban pedig a pároknak nemcsak magukban, hanem a Szentháromságban is bízniuk kell, odafigyelve a családi spiritualitásra.

A házasság hete második napján a csapókerti templomba, majd közösségi házba várták az érdeklődőket. A Szarka Gergely vezette Szent Liturgia után Kiss László, vagy ahogy mindenki ismeri: „Let’s go atya” elmélkedett arról, hogyan lehet szeretni egy életen át. Nagyon nehéz kihívás a párkapcsolat – kezdte László atya. – Ahhoz ugyanis, hogy jól működjön, szüntelenül ki kell fejezni a szeretetünket, fejlődni önmagunkhoz képest. Ez viszont csak úgy fog menni, ha felnövünk a feladathoz, a házassághoz – egyénileg és együtt is. Fontos segítség lehet még az is, ha képesek vagyunk lazák maradni…

Kedden Soltész Ian önismereti és személyiségfejlesztő tréner „dolgoztatta” meg a párokat az érseki hivatalban. Domokos Zsolt, az érseki hivatal ifjúsági referense havonta egyszer filmklubot szervez, az érdeklődők most az Amit még tudni akarsz a szexről című amerikai filmet nézték meg. Követve a pszichiáter tanácsát, Zsolt vezetésével az érdeklődők is megpróbálták felfedni a buktatókat, azt, hogy hol csúszhat el egy kapcsolat, és ezután megpróbáltak stratégiát kidolgozni, hogyan lehet újra megtalálni és fenntartani az intimitást a házastársak között.

Mélyen elgondolkodtató volt Balogh Klára pszichoterapeuta, család- és párterapeuta előadása is, aki arról beszélt, hogyan ismerhetők fel a kapcsolatokban a játszmák, és ezeket hogyan állíthatják meg a párok.

Február 15-e nem egy szokványos, csendes este volt az érseki hivatalban: huszonnégy házaspár érkezett a házasság hetének hatodik napján szervezett házasrandevúra, amelyet, a házasság hete helyi főszervezője, Terdik János atya és felesége, Tünde vezetett. Az egyik résztvevő így élte meg ezt az estét: „Ebben a rohanó világban, a szürke hétköznapokban gyakran eléldegélünk egymás mellett, és nem jut idő a minőségi időre, a beszélgetésre. Ez az este lehetőséget adott arra, hogy felismerjük a Jóisten áldását, kegyelmét házasságunkban, és megerősítsük egymást ebben a szent szövetségben” – írta az egyik résztvevő.

„Randevú egy életen át” – ez volt a szlogenje az idei házasság hete programsorozatnak. Hogy ezt hogyan lehet tartalommal megtölteni, arról egy kecskeméti házaspár, Hortobágyi Tibor és felesége, Hortobágyiné Nagy Ágnes beszélt az érseki hivatalban. A szombat este játékos feladatokkal zárult.

Az egy héten át tartó programsorozat a hagyományoknak megfelelően vasárnap, a 10 órás Szent Liturgia után a házaspárok megáldásával ért véget.

A programokról bővebben ITT olvashat. 

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat