A jövő így épül – Győr adott otthont az idei KELET-nek

2019. február 11., hétfő | 19:59

A Győri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezte idén a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozóját (KELET) február 8. és 10. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A jövő Győrben épül – hangzik a város jól ismert szlogenje. Február második hétvégéjén  így érezhettek mindazok, akik részt vettek a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozóján, amelyet idén a Győri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezett. „Az ég felé növekedjenek!” mottóval meghirdetett, február 8. és 10. között Győr-Révfaluban tartott találkozón mintegy száz egyetemista és lelkészeik vettek részt. Az előadások középpontjában Szent László alakja állt.

Az első nap programja vacsorával kezdődött a Szent László Katolikus Szakkollégium elegánsan berendezett dísztermében. A rendezvény házigazdája, Kaposi Gábor győri egyetemi lelkész minden egyes vendéget külön-külön megszólítva igyekezett megteremteni a személyesség légkörét, és kifejezni, hogy a találkozón mindenkit nagy örömmel látnak. A visszajelzésekből később kiderült, ezt az alapélményt – a vendéglátó győri szakkollégistákkal közösen – sikerült is kialakítania a találkozóra érkezett egyetemistákban és lelkészeikben.

A vacsora után Arcok és harcok címmel gondolati sétán vehettek részt a fiatalok. Arcaink és álarcaink mögött nemegyszer az önelfogadás és az önértékelés nagy kérdései húzódnak meg. Harcainkban gyakran a családi örökséggel, szüleink hibáival küzdünk, sőt nemegyszer magával Istennel is. A legtöbb sérülést a kapcsolatainkban szerezzük, s ugyanígy a gyógyulás esélye is a kapcsolatainkban van. Kaposi Gábor atya egy nyolcgyermekes család hatodik gyermeke. Tizennégy éves volt, amikor elveszítette az édesanyját. Személyes hangvételű elmélkedésében arra biztatta a fiatalokat, hogy lépjenek kapcsolatba Istennel, aki mindig segít igent mondani az életre. Persze csak akkor, ha a kapcsolatunk kölcsönös és valóban személyes párbeszéd, nem pedig monológ. Az első estét szentségimádás zárta.

Győr városa 1607 óta őrzi Szent László király ereklyetartó hermáját. A Rába-parti város az 1763. évi földrengések idején választotta pártfogójául a lovagkirályt. Az idei KELET-nek helyt adó szakkollégium is az ő nevét viseli.

A találkozó második napján Lukácsi Zoltán teológus, irodalomtörténész, levéltáros, győr-szigeti plébános, a Brenner János Hittudományi Főiskola prorektora képekkel illusztrált előadást tartott arról az általa kezdeményezett, 2011-ben végzett kutatásról, melynek során felnyitották a Szent László-hermát, és főként biológiai, illetve antropológiai vizsgálatnak vetették alá a benne őrzött koponyaereklyét. A koponyáról készült speciális CT-felvétel, valamint más vizsgálatok eredményei egyaránt a nemzeti ereklye valódiságát igazolták, és megerősítették, hogy Szent László király minden kétséget kizáróan erős, robusztus testalkatú, magas ember volt.

A győri származású Medgyesy S. Norbert történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense Szent László, a haza bajnoka című előadásában a nagy király életét ismertette, és rámutatott máig példát adó cselekedeteire. Intézkedései és nagy tettei közül kiemelte a magántulajdon és a nemzeti vagyon védelmét, a vasárnap megtartását, a 25 ünnep, köztük a lovagkirály által kanonizáltatott magyar szentek (István király, Imre herceg, Gellért püspök, Zoerard-András és Benedek remeték) máig élő ünnepeit, monostoralapításait, a szlavóniai hadjáratot és a kunok többszöri legyőzését, valamint sikeres külpolitikáját és dinasztikus kapcsolatrendszerét. A mindig győztes hadvezér ország- és egyházépítő államférfiként és családapaként is kiváló volt. Életszentségét imádságos elragadtatásai is bizonyítják. Az előadó hangsúlyozta a lovagkirály által alapított Nagyvárad, a későbbi magyar Compostela fontos kultusztörténeti szerepét is. A kerlési csata során elrabolt magyar lány legendás megmentésének történetéről több freskóciklus képeit is láthatták az érdeklődők.

Az előadást közös éneklés színesítette: elhangzott többek között az Áve, égi király híve kezdetű Szent László-himnusz és az Üdvözlégy, kegyes Szent László király kezdetű hősének is.

A nap folyamán a találkozó számos résztvevője csatlakozott a Medgyesy S. Norbert által vezetett városnézéshez. Ennek keretében a fiatalok ellátogattak a Nagyboldogasszony-székesegyházba, ahol a Könnyező Szűzanyát a Boldogasszony, Anyánk kezdetű himnusszal köszöntötték. Apor Vilmos püspök sírjánál és a Püspökvárban, vértanúsága helyszínén a lelki tisztaságért könyörögtek. A belvárosi séta során az egyetemisták megtekintették a Frigyláda-szobrot, majd a Jedlik-csobogót, ahol szó esett a névadó bencés fizikusról, a szikvíz és a dinamó feltalálójáról. A Dunakapu téri kút tetejét díszítő vaskakas előtt állva a török hódoltság koráról és a Közép-Európában elsőként itt alkalmazott petárdáról hallhattak a séta résztvevői, majd meglátogatták a kármelita templomot és a loretói kápolnát is. A városi körút a 16. századi fülesbástya, valamint a Széchenyi téren a Mária-oszlop, az Apátúr-ház és a Vastuskós ház megtekintésével zárult.

A szombat esti bált, ahol a keresztény fiatalok felszabadultan szórakozhattak, borkóstolás előzte meg. „Jót, kulturáltan” – ez volt a program vezérgondolata, melynek során kiváló alkalom nyílt a beszélgetésre is.

Vasárnap főpásztori szentmisével zárult a találkozó a győr-révfalui Szentháromság-templomban. Jézus minden alkalmat megragad arra, hogy közvetítse az embereknek az Atya üzenetét, az evangéliumot. Gyakran elgondolkodunk azon, mi lehetett a titka annak, hogy olyan sokan hallgatták Jézust. Az sem véletlen, hogy a Mester Péter bárkájából tanítja a népet, s később éppen őrá bízza az Egyházat. Amikor az Egyház tanít, valójában Jézus tanít. Papjai, hitoktatói által az Egyház mindenkinek segíteni akar. Ám nem csak az egyházi szolgálatot vállalók felelősek embertársaikért – minden megkeresztelt ember felelősséggel tartozik azokért, akikkel közös útra terelte a gondviselés – fogalmazott szentbeszédében Veres András győri megyéspüspök.

Mindnyájunk feladata az, hogy Isten irgalmas szeretetét közvetítsük testvéreinknek. Az apostolok megértették, hogy nem az emberi tudás, nem a háló nagysága vagy a kötél ereje miatt lesz sikeres munkájuk, a halászat, hanem egyedül Istennek köszönhetően. Ahol az emberi erő eredménytelennek bizonyul, ott mutatkozik meg igazán Isten hatalma – buzdította a jelenlévőket a Győri Egyházmegye főpásztora.

A szentmise végén Marx Tamás, a Műegyetemi Katolikus Közösség vezetője köszönetet mondott a szervezésért a győrieknek.

A szervezők közös tapasztalata a találkozó végén így fogalmazódott meg: ahol ilyen tiszta tekintetű fiatalok önként és lelki-szellemi táplálékra nyitottan tudnak együtt lenni, ott minden ok megvan a reményre.

Forrás: KELET 2019 szervező csapata

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

18:57
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

15:58
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle