A katekéta szegődjön a hívek mellé, mint Jézus az emmauszi tanítványokhoz – CCEE-konferencia Rómában

2019. március 21., csütörtök | 19:18

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) szervezésében tanácskozást tartanak a hitoktatásról a napokban Rómában. Magyarországot Udvardy György pécsi megyéspüspök, az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke képviseli.

Az európai hitoktatásért felelős püspökök, illetve világi munkatársak vesznek részt a konferencián, amely március 22-én ér véget Rómában. Az ifjúsággal foglalkozó szinódust követően azokat a témákat mélyítik el, amelyek a katekézisben hangsúlyosan meg kell hogy jelenjenek. Beszámolnak egymásnak a szinódus hatásairól, melyeket az egyes országok hívőközösségeiben tapasztaltak.

Nagyon sok ifjúsági téma a katekézisnek is feladata, így például a szinódus záródokumentumának vezérfonala, az emmauszi tanítványok története is konkrét feladatokat jelöl meg a katekézis tartalmára, módszerére, a katekéta személyéhez kapcsolódó kívánalmakra vonatkozóan – mondta el a Vatikáni Rádió magyar adásában Udvardy György püspök.

A gondolatok, a tanítás vagy a szinódusok, kongresszusok kapcsán kiemelt hangsúlyok az Egyház közös kincsei. Hogy az egyes helyi egyházakban hogyan lehet ezt a kincset felhasználni, hogyan lehet ebből táplálékot adni a hívőközösségnek, ez többek között a hitoktatás feladata. Nagy hangsúllyal jelenik meg a kísérés gondolata. A katekézis feladata közösségre jutni azokkal, akikkel az evangélium üzenetével rendszeresen megjelenünk. A közösség nem pusztán környezete, se nem módszere a katekézisnek. Az a belső értelmezési pont, amely által Krisztusra figyelve a másik személyét,  a közösségi kapcsolatokat megismerjük, gazdagítani tudjuk. Korábban is kívánalom volt, de a legutóbbi szinóduson megerősítést kapott a kísérés gondolata: a katekéta szegődjön a hívek mellé. Egyfelől közösségre lépve azzal, akinek az evangéliumot hirdeti, ugyanakkor melléje szegődve. Ez azt jelenti, hogy felelős a történésekért, a kérdésekért, azért, hogy a fiatal hogyan értelmezi az életében előforduló különböző helyzeteket.

Az emmauszi tanítványok történetében Krisztus végighallgatja a kétségbeesett tanítványokat, akik elmondják, szerintük mi történt ővele. Ez az evangéliumi minta tágítja a lehetőségeket, de egyben a felelősséget is a katekéta-lelkipásztor számára. Olyan kérdések, állítások is elhangoznak a fiatalok részéről, amelyek provokatívnak tűnnek, vagy nem feltétlenül értenek velük egyet. Viszont válaszolni kell nekik, és értelmezési pontként felmutatni azt a Krisztust, aki mellénk szegődik életünk útján. Nem félve a félreértelmezéstől, elvezetve a fiatalokat addig, hogy lángoljon a szívük, hogy a kenyértörésben felismerjék Őt. Végül pedig bátor bizalommal fognak visszafordulni a reménytelenség helyére, Jeruzsálem felé, és lesznek a feltámadás hírnökei. Az evangélium e belső dinamikáját nem lehet kívülről szemlélni, irányítani. Úgy irányítható valamelyest a folyamat, ha részeseivé válunk ennek a közösségnek – mutatott rá a pécsi püspök.

Ez a kölcsönös folyamat visszahat a lelkipásztorra, a katekétára, és gazdagítja a különböző korosztályokat, formálja gondolkodásukat. Ferenc pápa a szinóduson idézett egy régi bölcset: „Ha nincs házadban öreg, vegyél magadnak egyet!” Szükség van az idős ember tapasztalatára, jelenlétére. De ez igaz fordítva, a fiatalokra is.

Udvardy György a Pécsi Egyházmegye nagyböjti, húsvétra felkészítő kezdeményezéseiről is beszélt. Szeretné megerősíteni a hagyományos tapasztalatokat, a keresztútjárást, a bűnbánati liturgiákat, a paptestvérek összehívását azért, hogy a közösségek ünnepelhessék a bűnbocsánat szentségét. Hiszen csak a megszabadult lélek válhat késszé az örömre. Ezeket a lelki programokat az egyházmegye különböző pontjain szervezik a plébánosok, katekéták segítségével az iskolákban is. A nagyböjti lelkigyakorlatokat is megtartják a plébániákon.

A nagyböjti időben még nagyobb hangsúlyt kap az egyházmegye idei jelmondata: „A remény pedig nem csal meg”. Mindent nekünk adott az Isten, ezért a gyengeségeinket, bűneinket sem önmagában nézzük – az tragikus lenne –, hanem abban a reményben, hogy van örök élet, van krisztusi élet, van megújulás – fogalmazott Udvardy György püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle