Megújul a katolikus középiskola és új egyházi óvoda épül a Gyimesekben

Külhoni – 2018. november 13., kedd | 15:11

Magyar kormánytámogatással korszerűsítik a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium épületeit – jelentette be az iskolaalapító Berszán Lajos atya november 9-én. A szomszédos Gyimesközéplokon pedig új egyházi óvoda alapkövét helyezték el aznap.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ötszázmillió forinttal támogatja a magyar kormány a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium épületeinek korszerűsítését. A Gyimesek első középiskoláját huszonöt éve alapították.

A katolikus líceum fából készült első épülete a debreceni Sziklára Épített Ház Alapítvány támogatásával és helyi összefogással készült el. Negyed évszázad alatt a magyar kormány támogatásával újabb iskolaépülettel és tornateremmel is bővült a jelenleg 320 diákot, köztük moldvai magyar fiatalokat is befogadó tanintézmény. Az első iskolaépület korszerűsítési munkálatai megkezdődtek – jelentette be az iskolaalapító Berszán Lajos atya, aki a tanintézménybe látogató Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát köszöntötte november 9-én. A támogatásból felújítják, hőszigetelik, korszerűsítik a kollégiumot befogadó épületet, javítják a tetőszerkezetet, a víz- és villanyhálózatot, a diákok ellátását szolgáló létesítményeket, osztálytermeket.

Ugyanezen a napon tették le egy új egyházi óvoda alapkövét a szomszédos Gyimesközéplokon. Az intézmény felépítését a magyar kormány 250 millió forinttal támogatja. A tervek szerint a 2020/2021-es tanévet várhatóan már az új, korszerű épületben kezdhetik meg a gyimesközéploki óvodások.

Az ünnepségen a helyieken kívül részt vettek többek között a község és a megye elöljárói, a Római Katolikus Egyház, valamint a magyar kormány képviselői. Málnási Demeter plébános kiemelte: „Nemcsak óvodát, hanem egyben jövőt is építünk a magyar kormány támogatásával.”

Az épületet tervező Bálint Csongor röviden ismertette a kétszintes óvoda terveit. Az alsó szinten melegítőkonyhát, személyzeti öltözőt, kazánházat és különböző raktárhelyiségeket alakítanak ki, a felső szinten pedig három, mintegy 60 négyzetméteres foglalkoztató kap helyet, egy tanári szoba, valamint mellékhelyiségek. Az akadálymentesítésre is kiemelten figyeltek a tervezés során. Az óvoda mellett természetesen játszótér is létesül.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Csúcs Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria