A kísértést szenvedő családokért imádkoztak Székesfehérváron a magyar szent család napján

2018. november 12. hétfő 19:17

Az első magyar szent család napján, november 10-én Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi, valamint a missziós zarándokkereszt jelenlétében imádkoztak a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban a magyar családokért, a nemzetért és a 2020-as budapesti eucharisztikus kongresszusért.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Spányi Antal püspök az ünnepen a szentek oltalmába ajánlott minden családot.

A szentmise előtt tartott imaórán a főpásztor arra kérte az ereklyéikben jelen lévő szenteket – mind az első magyar szent családot, mind a missziós kereszt szentjeit –, hogy az égben támogassák imáikkal a családokat, melyek egyre kevesebben vannak. Kérte a Boldogságos Szűz Máriát, imádkozzon értük, ahogy ezt ezer esztendőn át tette, és ezzel megmentette a magyarságot számos bajtól. A székesfehérvári megyéspüspök imádkozott a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje előtt a magyar szentek és boldogok közbenjárásáért, hogy a családok igaz, tiszta keresztény életet tudjanak élni. A magyar szent család Fehérváron őrzött ereklyéi előtt fohászkodott, hogy Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre oltalmazza a magyar családokat, és imádkozzanak mindannyiukért.

„Urunk, világos, hogy nemzetünk jövője és a világ jövője a családok életén múlik, és csak akkor tud az emberiség boldog életet élni, ha a családokra figyel, a családokat segíti, ha tudatosan vállalja az áldozatot a családokért. Fel kell ismernünk a családi élet nagyszerűségét és felelősségét is” – hangzott el az imában. „A családokért könyörgünk, akiket a világ megkísért, akiknek nem könnyű hűségben és szeretetben megőrizni egységüket, akiknek ereje és támasza elsősorban a Te kegyelmed. Őrizd, segítsd és szentjeiddel vigyázd a családok életét, hogy példájuk erősítse az egész magyarságot, úgy, ahogy történelmünk kezdetén erősített bennünket az első magyar szent család, akik nemcsak beszéltek, hanem példát és tanítást adtak, amely ezer éven keresztül ragyogott előttünk. Nem halványult el emlékük, nem veszett feledésbe az igaz szívű magyarok előtt. Köszönjük szép, áldozatos életüket és mindazt, amit ők könyörögtek ki számunkra” – zárta imáját a főpásztor.


Beszédében Spányi Antal püspök kiemelte, hogy a családoknak a hit szerinti életet kell élniük, kézzelfogható jelekké kell válniuk a világ számára, mutatva, hogy Istenhez tartoznak.

Megemlékezett arról, hogy Alberto Bottari apostoli nuncius öt évvel ezelőtt ezen a fogadalmi ünnepen arról beszélt: mi, magyarok Istentől áldottak vagyunk, mert az első királyi családunk a hit átadásában és a családi élet erényeiben követendő példát adott nekünk. „Abban a világban, amelyben a szekularizáció nagy erővel lép fel, és követeli magának az ember szívét, lelkét és gondolkodásmódját is, még inkább fontos, hogy tanúságtevő keresztények legyünk. Nem várhatjuk el, hogy egyetlen család az egész világot hitre térítse, és azt sem, hogy egy nemzetet, ahogy ezt az első magyar szent család tette. De a körülöttük élőknek át kell adnunk a hit világosságát. Hogy azoknak, akik látják keresztény életünket, a keresztény tanúságtételünkért folytatott harcunkat, a hit öröme felragyogjon.”

A szentmise záróáldása után Spányi Antal személyes ajándékot adott át a családoknak, melyek gyermekeikkel együtt jöttek el imádkozni. Megköszönte a családok felajánlását – a sokaknak fáradságos utat –, és azt kérte az áldásban részesült szülőktől, hogy vigyék el egyházközségükbe a hit lángját, az áldás kegyelmét, és erősítsék meg a többi családot is.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59