A koreai püspökök aggódnak az USA és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetések miatt

2017. augusztus 13. vasárnap 13:35

Újabb kölcsönös fenyegetések hangzottak el Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai kormány részéről, miután Korea bejelentette, hogy a tervek szerint közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat vet be augusztus 15-én az amerikai Guam szigete közelében.

A Csendes-óceán nyugati vidékein fekvő, hat kilométer széles sziget a Mariana-szigetvilág egyik tagja. Stratégiai fontosságú amerikai katonai támaszpont, ahol alig több, mint 160 ezer ember él.

A helyi egyház nagy aggodalmának adott hangot a kialakult helyzet miatt. A Dél-Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsa sürgős levelet küldött Moon Jae-in dél-koreai elnöknek, amelyben a párbeszéd azonnali elindítására buzdítja Észak-Koreával a jelenlegi feszültség enyhítése érdekében. A tanács reményét fejezte ki, hogy megvalósul majd a két Korea békés újraegyesítése. Andrew Yeom Soo-jung, Szöul metropolita érseke üzenetben hívott a párbeszédre Észak-Koreával.

A koreai püspöki konferencia arra buzdítja a szomszédos országokat, hogy ne hozzanak meggondolatlan döntéseket, amelyek veszélyeztetnék az emberiség szeretetét, illetve erkölcsi és spirituális fejlődését. Kötelezzék el magukat a béke és az együttélés mellett, amely a diplomácia és a politika legfőbb célja. A Koreai-félsziget békéje nemcsak Észak-Kelet Ázsia, hanem az egész világ békéjét is jelenti, mert ez a terület egyensúlyi pont Kína, Oroszország, Japán és az Egyesült Államok között. Olyan együttműködésre van most szükség, amelyben komolyan részt vesz a lelkiismeret, az intelligencia, a szolidaritás, a könyörületesség és a kölcsönös tisztelet.

A koreai püspöki konferencia felhívással fordul honfitársaihoz, valamint Észak- és Dél-Korea politikai vezetőihez, hogy hozzanak létre egy olyan intézményi rendszert, amely biztosítja a félsziget békéjét. Felteszik a kérdést: miért nem csökkentik a két Korea csillagászati méretű katonai kiadásait, hogy azt az összeget az emberi és kulturális fejlődésre használják fel? Azt kérik az állampolgároktól, hogy támogassanak olyan kezdeményezéseket, amelyek a békére és az igazságosságra irányulnak. Végül pedig a koreai főpásztorok buzdításukkal a világ keresztényeihez és népeihez fordulnak, akik arra kaptak meghívást, hogy Isten teremtő és megváltó művében közreműködjenek. Hangsúlyozzák: a fegyvercsökkentés és a béke megteremtése a Koreai-félszigeten hozzájárul az emberiség jövőjéhez azáltal, hogy egy olyan világképet kínál fel, amelyben a teremtmény értéke szeretettel és igazságossággal valósul meg.

René Dupont, Andong nyugalmazott püspöke a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott a dél-koreai elnök politikájáról. „Moon elnök határozottan az ország békéje mellett áll, és ebben minden katolikus támogatja” – hangsúlyozta a koreai püspök. „Az elnök mindig is azt mondta, hogy erősen ki kell állni Észak-Koreával szemben, ami annyit jelent, hogy ha támadás érkezne onnan, akkor képes legyen az ország a válaszadásra. Ő az egyedüli, aki nyíltan megfogalmazta, hogy párbeszédet akar folytatni Észak-Koreával, és javaslatot tett a béketárgyalásokra. Ez valóban rendkívüli!” – jegyezte meg Dupont püspök.

Észak-Korea azonban elutasította ezt a lehetőséget. „Ha nem kínáljuk fel a párbeszédet, akkor talán sosem valósul meg. Fontos eljutni a párbeszédhez. Az észak-koreaiak nem mondhatják szabadon azt, amit gondolnak, mert követniük kell vezetőjük utasításait. A véleményformálás szabadságának semmilyen formája nem létezik Észak-Koreában, sem a miniszterek, sem a nagykövetek számára. Az állampolgárok sem mondhatnak ellent az elnöknek. Senki nem érti, hogy mi a célja az észak-koreai vezetőnek. Még ha képes lenne is atombombát dobni az Egyesült Államokra, tudhatja jól, hogy az azt követő éjjel az amerikaiak elsöprik őket a földről. Egy makacs vezető, aki nem hallgat senkire és nem beszél senkivel” – fogalmazott a nyugalmazott dél-koreai püspök.

„Kis lépések azonban történhetnek a béke és a kiengesztelődés irányába. Ezek egyike lehetne a hatvan éve elszakított családok képviselőinek találkozója. Az észak-koreaiakkal vállalt szolidaritás egyik jele az az alapítvány, amelyet a tüdőbaj gyógyítására hoztak létre. Ezt a betegséget Észak-Koreában még nem tudták legyőzni. Húsz éve évente kétszer egy dél-koreai orvoscsoport utazik orvosságokkal felszerelve az észak-koreai tüdőbajban szenvedő betegek központjába. Ez minden jelenlegi nehézség ellenére folytatódik” – tájékoztatott Dupont püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett záró napjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

2018. július 15. vasárnap
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

2018. július 15. vasárnap