A krízishelyzetek Isten kegyelmét rejtik magukban – A megszentelt élet ünnepe Munkácson

Megszentelt élet – 2018. február 2., péntek | 9:50

A Munkácsi Egyházmegyében idén is a schönborni kápolnában ünnepelték meg a megszentelt élet napját január 31-én. A meghívott vendég a világ legfiatalabb püspöke, Eduard Kawa OFMConv (minorita) lembergi segédpüspök volt, akit tavaly neveztek ki és szenteltek püspökké.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise kezdete előtt Majnek Antal munkácsi megyéspüspök szenteltvízzel hintette meg az égő gyertyákat, melyeket a jelen lévő szerzetesek, papok és a harmadrendekhez tartozó világi hívek tartottak a kezükben. „Mint az okos szüzek, nem felezünk, hanem teljes szívvel szolgálunk Istennek: ezt jelképezzék ezek a gyertyák mindenki kezében” – mondta Majnek Antal. A szentmisét a két püspök az egyházmegyében szolgáló szerzetes és egyházmegyés papokkal együtt mutatta be.

Szentbeszédében Eduard Kawa arról beszélt, hogy ne ijedjünk meg a krízishelyzetektől életünkben, mert azok Isten kegyelmét rejtik magukban, aki ilyenkor arra hív minket: forduljunk hozzá, nála keressük a megoldást; térjünk vissza hozzá, az egyetlen Forráshoz, mert rajta kívül nincsen más. A lelki szárazság, amit ilyenkor átélünk, olyan, mintha a sivatagba kerülnénk, ahol semmi nincs, csak Isten és mi. Ő ilyenkor magához akar közel vonzani, közelibbé, bensőségesebbé tenni a kapcsolatot közte és köztem. S ez nem csak a szerzetesekre, hanem mindenkire érvényes.

A prédikáció után a fogadalmak megújítása következett. A szentmisét rövid szentségimádás zárta. Az oltárra kitett Oltáriszentség előtt elhangzott a szerzetesek imája, majd csendes adoráció után szentségi áldásban részesültek a jelenlévők.

A nap rövid szünet után Edward Kawa konferenciabeszédével folytatódott. A lembergi segédpüspök a szentmise prédikációjában megkezdett témát bővebben kifejtve arról beszélt, ha a szerzetesi, papi életben elfogy a lendület, azt szintén csak úgy lehet orvosolni, ha az ember teljes szívvel Istenhez fordul, az ő akaratát és a vele való bensőséges kapcsolatot keresi, nem pedig a saját elképzelései megvalósításán dolgozik. Mint mondta, az a helyzet, amiben most Ukrajna van (a fiatalok kivándorolnak, sokan külföldre mennek dolgozni, nincsenek együtt a családok), szintén krízishelyzet; az egyházban szintén krízishelyzet állt elő (kevesebben járnak templomba, kevesebb a papi és szerzetesi hivatás iránt érdeklődők száma) – ebben kell megtalálnunk, hogyan akar kapcsolatba lépni velünk az Isten, hogyan akarja szorosabbra vonni a kapcsolatot velünk. Amikor az ember létbizonytalanságban él, fogékonyabb ennek megélésére.

Az előadás után Antoni Zięba SDS püspöki helynök, majd Majnek Antal püspök mondott köszönetet Eduard Kawa tanításáért. Az ünneplés közös ebéddel ért véget.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria