A lazarista misszionárius, aki virágzó falvakká varázsolt madagaszkári szeméttelepeket

2018. május 31., csütörtök | 19:17

Kalkuttai Teréz anyához és Pierre abbéhoz hasonlítják Pedro Opeka lazarista misszionáriust, aki május 29-én Rómában bemutatta a sajtónak azt a hatalmas antananarivói közösséget, amelyről gondoskodik: 25 ezer szegény talált a segítségével otthont, munkát, méltóságot.

Pedro Opeka 1948-ban született Tito diktatúrája elől Argentínába menekült szlovén szülőktől. Több mint negyven éve dolgozik Madagaszkáron, az ország legszegényebb lakói között, ahol a szemétből élő családok között megalapította az Akamasoa közösséget.

A modell azon alapul, hogy az embert a maga teljességében segíti, fejleszti, felébreszti a felelősséget sorsa iránt; az isteni gondviselésbe vetett hiten alapul, ugyanakkor nagy fegyelmezettséget vár el társadalmi és családi szinten is.

Rómában a 69 esztendős Opeka atya és Tomaž Mavrič, a Misszióstársaság (lazarista rend) rendfőnöke mutatta be a kezdeményezést a sajtónak. A sajtótájékoztatón jelen voltak a madagaszkári missziót kezdettől fogva támogató Argentína, Monacói Hercegség és Szlovénia szentszéki nagykövetségeinek képviselői is.

Május 28-án Ferenc pápa fogadta Pedro Opekát a lazarista rend generálisával együtt. A Szentatya kifejezte megbecsülését az általa végzett munka iránt. Opeka atya felelevenítette a pápa szavait: „Pedro, mielőtt elfelejtem, gondoskodj arról, hogy legyen, aki majd a helyedbe lép, folytatja ezt a munkát. Mert mindannyian csak átutazóban vagyunk ezen a földön, a halál mindenkit utolér.” Meglepte, mekkora természetességgel beszél a  pápa a halálról. Hozzátette, hogy szerinte is fontos felkészíteni munkatársait, tesvéreit a misszió folytatására, hogy ez a világ igazságosabb és testvériesebb legyen, az emberek megtanuljanak osztozni a földi gazdagságon.

Minden 1989-ben kezdődött, amikor Pedro Opeka szembesült azzal, milyen mély nyomorban élnek az ország fővárosában, Antananarivóban a szegények, akik a szeméttelepen laknak, abból élnek. Megrendítette, milyen embertelen körülmények között kénytelen élni sok férfi, nő és gyermek, és elkezdett gondolkozni azon, hogyan segíthetne nekik. Kidolgozott egy tervet a szeméttelep közelében található kőbányára alapozva. Az argentin misszionárius vezetése alatt összefogtak a szegények, és elkezdtek kavicsot, sódert, kőlapokat, téglákat kitermelni, illetve gyártani, a közösség ezeket eladta az építőipari cégeknek, a munkások pedig szerény fizetséget kaptak. Összefogtak, és azt látták, hogy munkájuk nyomán felvillan a remény életük jobbítására.

Mindenkit meglepett, mekkora változás történt: egy élő közösség alakult ki. Megtanultak házat építeni, anyagokat újrahasznosítani. Meghallgatták egymás véleményét, munkacsoportokat állítottak fel a dolgozók szükségleteinek kielégítésére: voltak, akik a betegeket gondozták, mások a gyerekekre vigyáztak, és így a korábban embertelen körülmények között élők tudatára ébredtek emberi méltóságuknak. Harminc év elteltével ennek a hatalmas közösségnek – amely Akamasoa (jelentése „jóbarátok”) néven ismert – a tagjai saját maguk építette házakban laknak 18 faluban, vannak üzleteik, műhelyeik, kútjaik, közvilágításuk, kikövezett utcáik. Jelenleg körülbelül 25 ezer ember él itt; évente 30 ezer nem itt élő szegény keresi fel az Akamasoa közösséget segítségért; 13 ezer gyermek részesül itt oktatásban. Mindenkinek van háza, ivóvize, mindenki részesül egészségügyi ellátásban, minden gyerek jár iskolába. Pedro atya vallja, hogy a szegénység nem sorsszerűség, hanem egy szomorú helyzet, amelynek megvannak a maga okai, és ezeket az okokat kell legyőzni.

Az Akamasoában nagyon fontos a lélek ápolása is. A vasárnapi szentmise különleges esemény, körülbelül nyolcezer ember vesz részt rajta, hálatelt szívvel imádkoznak, énekelnek. Sok külföldi is látogatja ezeket a szentmiséket, amelyek három órán át tartanak. Sokan, akik korábban ateistának vallották magukat, itt érezték meg szívükben Isten hívását.

Tomaž Mavrič lazarista rendfőnök a sajtótájékoztatón elmondta: „Szent Vince azt mondta, a szegények a mestereink, és az Akamasoában ez valóban így van.”

Forrás: Vatican News; Aleteia

Fotó: Aleteia; Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle