A magyarországi görögkatolikus és evangélikus egyház vezetőinek történelmi találkozása

Hazai – 2017. február 7., kedd | 18:58

Baráti találkozóra hívta meg a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Görögkatolikus Metropólia hierarcháit február 6-ára Budapestre, a felújítás után nemrég átadott Evangélikus Országos Múzeum tanácstermébe.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó házigazdái Gáncs Péter elnök-püspök (Déli Egyházkerület), Fabiny Tamás püspök (Északi Egyházkerület), Szemerei János püspök (Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület), Lackner Pál, a püspöki tanács titkára és Krámer György országos irodaigazgató voltak, a vendégek pedig Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci püspök és Szocska A. Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó.


A néhány órás, testvéri hangulatú találkozó keretében együtt imádkoztak a résztvevők, valamint tárgyaltak számos, mindkét egyházat érintő kérdésről. A két hasonló nagyságú felekezet vezetői ismertették közösségeik örömeit, nehézségeit, feladatait. A megbeszélés során felszínre került, mennyi közös vonás van az evangélikusokban és görögkatolikusokban.

Szóba került a lelkészképzés helyzete, a papi utánpótlás, a hitoktatás lehetőségei és a hittankönyvek használata, valamint a cigánypasztoráció és -misszió kérdései is. A találkozó során megfogalmazódott az az igény is, hogy a későbbiekben is szervezzenek ilyen összejövetelt.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria