A megbékélés szerepét hangsúlyozta makói igehirdetésében Keresztes Szilárd püspök

Hazai – 2018. január 25., csütörtök | 16:18

Makón az ökumenikus imahét alkalmain mindennap más felekezet látja vendégül a híveket. Január 24-én, szerdán a görögkatolikusok voltak a keresztények egységéért folytatott közös imádság házigazdái. Az esten Keresztes Szilárd nyugalmazott megyéspüspök hirdetett igét.

A több mint száz éves hagyományt követő imahét – melynek során szerte a világon egy héten keresztül, felekezeti hovatartozástól függetlenül, közösen imádkoznak a hívek a keresztények egységért – a találkozásra, beszélgetésre és az eltérő vallási hagyományok megismerésére is lehetőséget ad.

Az imahét makói alkalmain először a baptista, majd az újvárosi katolikus és a belvárosi református egyházközség tagjai voltak a házigazdák, szerda este pedig a görögkatolikusok.

A szervezők törekvését követve, hogy minél több embert tudjanak megszólítani, az adott rendezvény helyszínén mindig egy másik felekezet vezetője vállalta az igehirdetést, vagy ismert szónokot kértek fel a feladatra: így január 24-én Keresztes Szilárd nyugalmazott segédpüspököt, aki húsz esztendőn keresztül vezette a magyar görögkatolikus egyházat. Főpásztorként több oktatási intézményt alapított, munkásságát számos díjjal ismerték el.

Január 24-én Makón Remény és gyógyulás – Isten letöröl szemünkről minden könnyet címmel hirdetett igét.

1967-ben Athenagorasz pátriárka és VI. Pál pápa találkozott Rómában; ötven esztendővel később a havannai reptéren Kirill pátriárka találkozott Ferenc pápával – emlékeztetett az ünnepi szónok az elmúlt ötven év két jelentős eseményére. Hozzátette: ezek mérföldkövek voltak az ortodox és a katolikus egyház közeledésében.

Nemcsak imádkozni kell az ökumené ügyéért, meg kell mutatni a testvéri közeledés jeleit is. „Ez a mostani alkalom is jó lehetőség arra, hogy tanúságot tegyünk arról, hogy az emberiség szenvedésével közösséget akarunk vállalni” – utalt az egység fontosságára Keresztes Szilárd.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Makó Híradó/Szabó Anita

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria