A megszentelt élet évének zárása Csíksomlyón

2016. február 5. péntek 18:40

A csíksomlyói kegytemplomban tartották a Gyulafehérvári Főegyházmegye szerzetesei a megszentelt élet évének zárórendezvényét Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án.

Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére már közel húsz éve február 2-án, Jézus templomban való bemutatása emléknapján ünnepeljük a megszentelt élet világnapját az agg Simeon és Anna prófétaasszony tiszteletére. Ezért zárult éppen ezen az ünnepen a Ferenc pápa által meghirdetett, 2014 adventjén kezdődött megszentelt élet éve. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek Csíksomlyót jelölte ki az ünnep helyszínéül, mert mint mondta, „ott dobog a főegyházmegye szíve”.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében tevékenykedő kilenc női és négy férfi szerzetesrendet több mint harmincan képviselték az ünnepen. Mindannyian az irgalmasság kapuján átlépve, kezükben égő gyertyával vonultak a szentmisére Jakubinyi György érsek, Tamás József püspök, Orbán Szabolcs ferences provinciális és a velük ünneplő papok kíséretében.

A szerzetesek Krisztus követőiként alapkövekként tartoznak a katolikus egyházi élethez – mondta az egyházmegye főpásztora, aki a szentmise prédikációjában a megszentelt élet és Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének kapcsolatáról beszélt. Emlékeztetett: a felolvasott evangéliumi rész a kis Jézus jeruzsálemi templomban való bemutatásáról szólt, ám ez a történet a mózesi előírások szerinti tisztulási áldozatot bemutató Szűzanya ünnepe, ezt jelzi az ünnep magyar megnevezése is. A történet szereplői közül az idős Simeon a férfi szerzetesrendek előfutárának tekinthető, hiszen nekik is minden vágyuk az Úrral való találkozás, valamint az, hogy a meglátott üdvösséget másoknak is hirdethessék. A Szűzanya a szerzetesnők példaképe, akárcsak a Megváltóval való találkozásra imádsággal, böjttel, önmegtagadó élettel készülő Anna prófétaasszony.

A szerzetesi élet jelképe a gyertya, amely világít, meleget sugároz, közben önmagát emészti, csonkig ég. Nem elég a szerzetbe lépni, a hivatást óvni is kell, mint gyertyalángot a széltől, és fontos mások szolgálatával a lélek melegét árasztani. A szerzetesek legyenek égő gyertyák, óvják a lángot, hogy életük végéig tudják vállalni és élni hivatásukat! – biztatta a szerzeteseket Jakubinyi érsek.

A szentmise után az egyházmegye szerzetesközösségeinek képviselői vetített képek kíséretében számoltak be a megszentelt élet évében tartott rendezvényeikről.

Ferenc pápa a megszentelt élet éve megnyitóján azt üzente a szerzeteseknek: „Ébresszétek fel a világot!” Ez lendületet adott nekünk, és sok, kihívásokkal teli kezdeményezésre igent mondtunk, ki-ki különleges karizmájának megfelelően, a hármas fogadalom felszabadító erejével, őszinte örömmel és szeretettel. Az elmúlt esztendő kiemelte a megszentelt élet titkát, és sok jó ötletet elfoglaltságot is adott a szerzeteseknek – mondta a bemutatókat felvezető Ilyés Erika csíkszentdomokosi segítő nővér.

A megszentelt élet évében plébániai közösségekben, iskolákban, táborokban és számos közösségi rendezvényen találkoztak a szerzetesek a tevékenységeik iránt érdeklődőkkel. Minden alkalommal nyitottságot tapasztaltak, szeretettel hívták és fogadták őket. Mi sok-sok embert hordozunk imáinkban, és olyan jó tudni, hogy minket is hordoznak – jegyezte meg Erika nővér.

A képes beszámolók is tanúskodtak arról, hogy a megszentelt élet éve valóban kegyelmi év volt az erdélyi szerzetes közösségeknek. A kegytemplomban összegyűlt érdeklődők betekinthettek a Segítő Nővérek Kongregációja, a Szociális Testvérek Társasága, a Szent Családról Nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek, a Boldogasszony Iskolanővérek, Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, a sarutlan karmeliták, a klarisszák, a Szeretet Misszionáriusai – Teréz Anya Nővérei, a Jézus Szíve Társasága, a ferencesek, a piaristák, a jezsuiták és a pálosok gazdag, sokszínű és közösségeket szolgáló tevékenységébe. Az ünnepen részt vevő közösségek képviselői a szerzetesi élet jelképeként egy-egy gyertyát kaptak ajándékba, amelyet Urbán Erik OFM érseki helynök adott át.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Fotó: Csúcs Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

2018. június 17. vasárnap