A mennyei és a földi oltár között átjárhatóság van – Szentségimádás iskolája Debrecenben

2018. április 16. hétfő 19:48

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tartotta április 13-án a szentségimádás iskoláját a debreceni Szent László domonkos templomban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

2020-ban Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az esemény előkészületeibe a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is bekapcsolódott. A debreceni Szent László domonkos templomban 12 pénteken keresztül tartanak szentségimádás iskoláját: mindig este 6 órakor szentmisével kezdődik a program, előadással folytatódik, majd a csöndes szentségimádással zárul.

Bosák Nándor beszédében Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel egy tanulmányát idézte, amelyben a szerző mind a világiakat, mind a papságot érintő kiégésről értekezett: sok ember Isten elől a munkába menekül, mások pedig a munkából, az életből a vallásosságba menekülnek. Ez elgondolkodtató. Amikor tehát arról beszélünk, hogy Isten jelenlétében élünk, ne úgy fogjuk fel az életünket, hogy az az egyik oldalról evilági, a másik oldalról pedig természetfölötti. A kettő nem különálló, hanem együtt valósul meg.

A szónok Pál apostolt is idézte, akiben benne van az emberi élet minden vonatkozása, de hozzáteszi: „Krisztus él bennem”. Ezt az egybetartozást, a kettő összhangját kell megvalósítani, ami nem egyszerű, mert mindkettő követeli a maga részét, amikor az egyik elől a másikba menekül az ember.

Befejezésül Bosák Nándor hangsúlyozta, amikor arról beszélünk, hogy Isten jelenlétében szeretnénk élni, azt keressük, melyek azok a pontok, amelyek segítenek bennünket a természetfölötti életben. Egyrészt ezt hinni kell, másrészt pedig akkor fog működni, ha élethelyzeteinkben ez tudatosan megjelenik. Isten jelenlétében élni nem azt jelenti, hogy a láthatatlan világba kerülünk, hanem tudatosodik bennünk, hogy emberi cselekedeteinkben, helyzeteinkben ott van Isten, az ő kegyelme és segítsége.

A megtestesülésben nem az embert emelte fel Isten, hanem ő jött le hozzánk. Ha ezt újra és újra sikerül tudatosítanunk, akkor akár terhet jelent az élet, akár örömteli sikereink vannak, ne tulajdonítsuk azokat magunknak, hanem Istennek. Akkor nem szakad szét az emberi élet természetes vonala és a lelki ajándéka, hanem egyik megtermékenyíti a másikat és Isten iránti szeretetünket.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek