A milánói Caritas 55 lakást ajánl fel rászoruló családoknak

Kitekintő – 2017. március 22., szerda | 16:28

Ferenc pápa hétvégi látogatása alkalmából jelképesen neki adják át a rászorulóknak szánt lakásokat. A kezdeményezés annak a jele, hogy az irgalmasság szentévének hosszú távú hatásai vannak.

Március 25-én, szombaton a szentatya szentmisét mutat be Monzában, a Villa Reale parkjában – már 450 ezren regisztráltak az eseményre. Ez alkalomból adják át jelképesen Ferenc pápának a milánói Caritas által felújított 55 lakást, ahová rászoruló családok költözhetnek be.

Angelo Scola milánói érsek kezdeményezése volt a projekt, amely szándéka szerint azt jelzi, hogy az irgalmasság szentévének hosszú távú hatása van. Március végén négy család költözhet be új lakásába, április közepén újabb nyolc, a többiek pedig az elkövetkező hónapokban vehetik birtokba új otthonukat. Nyolc lakást szükséghelyzetekre tartanak fenn, az önkormányzat szociális bizottsága által javasolt rászoruló családok részére. 

Milánó Niguarda városnegyedében találhatók a 40–70 négyzetméteres, nagyrészt kétszobás lakások, a város északi részén. Ezeket az egy lakótelepen található, kiadatlan lakásokat törölték az önkormányzati ingatlanok listájáról, és a milánói önkormányzat nyilvános pályázatán a San Carlo Alapítványnak juttatta őket. A milánói egyházmegye garantálta az egész eljárás lebonyolítását, amit az állampolgárok által a Katolikus Egyháznak felajánlott 8 ezreléknyi adó-hozzájárulások összegéből finanszíroz.

A lakásokat meghirdették, nyolcszáz család nyújtotta be igényét, közülük választotta ki a Caritas Ambrosiana (a milánói karitászszervezet) az 55 családot. A feltételek között volt, hogy az igénylők olasz vagy európai állampolgárok legyenek, illetve ha nem európaiak, legalább két éve rendelkezzenek olaszországi tartózkodási engedéllyel; a család éves összjövedelme ne haladja meg a 26 ezer eurót; állandó lakcímük vagy munkavégzésük helye Milánóban legyen; ne rendelkezzenek más lakáscélú ingatlannal.

Forrás és fotó: Avvenire.it; Milanotoday.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria