A munkahelyi balesetek miatt leszázalékoltak olaszországi szövetségét fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2018. szeptember 22., szombat | 13:22

Ferenc pápa szeptember 20-án a vatikáni Kelemen teremben fogadta a munkahelyi balesetben megrokkantak és leszázalékoltak olasz szövetségének tagjait. Beszédében figyelmeztetett: a világnak megújult emberséggel kell leküzdenie a közönyt, védelmezni a gyengébbeket és megszüntetni a kizsákmányolást.

Szolidaritás, szubszidiaritás és odafigyelés a dolgozók egészségére és biztonságára – így határozta meg a Szentatya a kormányokra háruló legfőbb feladatokat. – A költségtakarékosság nem érintheti a rokkantaknak szánt összegeket; a szolidaritást nem lehet megnyirbálni. Fontos betartani a szubszidiaritás elvét, ahogy az Egyház szociális tanítása előírja – hangsúlyozta beszédében Ferenc pápa.

A pápa figyelmeztet, a munka nem lehet egyenlő a termelékenységgel. Vissza kell adni a dolgozó emberek méltóságát és értékét, különösen a leggyengébbeknek: a nőknek, a rokkantaknak, az időseknek és a bevándorlóknak. Ha nem így teszünk, akkor egy rendszer fogaskerekeinek tekintjük őket, megfosztva őket egyedi gazdagságuktól. Ez a beteg szemlélet magával hozza a kizsákmányolást és az alárendeltséget, ami az emberi személy haszonelvű felfogásában gyökeredzik. A világnak észre kell vennie, hogy az előttünk álló ember nem áru, hanem egy személy, és testvérünk.

A munkahelyi biztonsági előírások betartatására buzdította a pápa a szövetség tagjait. „A munka és a biztonság kultúrájával együtt ma a demokrácia forog kockán, hiszen az minden ember tiszteletén és életének védelmén alapul” – hangzott el a vatikáni Kelemen teremben tartott találkozón.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria