A Nemzeti Filharmonikusok is csatlakozik a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz

Kultúra – 2017. március 17., péntek | 11:43

A Nemzeti Filharmonikusok több művésze is csatlakozik a Bach Mindenkinek Fesztivál programjaihoz, amelyeket március 17. és 19. között rendeznek meg több mint tíz fővárosi helyszínen. Az együttes zenészei március 18-án, szombaton a Fővám téri Vásárcsarnokban lépnek fel.

Az ingyenes koncerten Bach d-moll hegedű kettősversenye (BWV 1043) és f-moll zongoraversenye (BWV 1056) hangzik el. A hangversenyen fellépnek: Szekeres Gizella, Detvay Marcella, Szentmihályi Lilla, Szegleti Bernadett (hegedű); Mohácsi Gyula (brácsa), Lukács Tünde (gordonka), valamint Pege László (nagybőgő). Zongorán és continuón Csi Jüe kínai művész játszik.

Délután az Aranytíz Kultúrházban a Bach Mindenkinek Játszóházban lesz hallható Bach muzsikája Detvay Marcella, Szekeres Gizella és Gránik Anna előadásában..

Mint írják, a fesztivál alapjául szolgáló kezdeményezés New Yorkból indult el 2010-ben, amikor Dale Henderson csellista a zeneszerző születésnapját úgy ünnepelte meg, hogy egy vasúti peronon ülve a mester zenéjét játszotta a járókelőknek. Az ötlet hamarosan az egész világon elterjedt, azóta Johann Sebastian Bach születésnapjára emlékezve számos országban állnak ki zenészek, hogy aluljárókban és más nyilvános helyeken adjanak ingyenes koncerteket az utca emberének.

Magyarország 2015-ben csatlakozott az eseménysorozathoz, amelynek célja, hogy a forgalmasabb köztereket, aluljárókat, bevásárlóközpontokat is elárasszák Bach zenéi. A részletes magyarországi programok a bachmindenkinek.hu oldalon tekinthetők meg.

Forrás: MTI

Fotó: Bachmindenkinek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria