A NOE kerekasztal-beszélgetése az elfogadásról

2016. március 18. péntek 17:21

Az elfogadás, a feltétel nélküli szeretet volt a témája a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által rendezett kerekasztal-beszélgetésnek március 17-én a szervezet budapesti titkársági irodájában. Horváth Magdolna családterapeutát Keresztes Ilona, a Kossuth rádió műsorvezetője kérdezte.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A feltétel nélküli elfogadás nemcsak a családi élet alapja, hanem az emberi természet alapvető igénye – vezette be a kerekasztal-beszélgetést Keresztes Ilona. – Az elfogadást megtapasztalva lehetek az, aki vagyok. Ugyanakkor a párkapcsolat, de a szülői szerep – én vagyok felelős azért, hogy mivé lesz a gyerek – még hatványozottabban magában hordozza a másik megváltoztatására való hajlamot. Hogyan lehetséges a párkapcsolaton, családon, szülői szerepen belül a feltétel nélküli elfogadás az egymáshoz csiszolódás kötelessége és joga függvényében? – fogalmazta meg a téma alapkérdését a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezetője.

Horváth Magdolna családterapeuta, mediátor, párkapcsolati tréner családterápiás gyakorlata alapján azt hangsúlyozta, az emberi kapcsolatokban jelentkező nehézségek gyökerében is egymás elfogadásának hiánya figyelhető meg. A terapeuta tapasztalatai a párkapcsolatok dinamikájának működését mutatják: a szerelem gyönyörű időszakát követően szembesülnek a felek a realitással, de kezdetben annak a feltételezésével, hogy a másik szeret annyira, hogy képes megváltozni a kedvemért. Elindul az egymás megváltoztatásáért folyó harc, ami a kapcsolat kihűléséhez, veszekedéshez vagy éppen elnémuláshoz vezethet abban az esetben, ha a pár nem találja meg az egymás elfogadásához vezető utat. Ehhez hosszú az út: a mélyebb megismerés adta megértés mentén juthatunk el a feltétel nélküli szeretetet adó elfogadáshoz. Az, hogy ez kinek sikerül, sok körülménytől függ: a családi háttértől, önmagam elfogadásától, a kapott mintáktól.

A beszélgetés során sokféle kérdést megfogalmaztak a személyes életpéldákat, tapasztalatokat, nehézségeket is feltáró résztvevők. A gyerekekkel szemben támasztott elvárások, a feltételekhez kötött szeretet, a pályaválasztás, a motiváltság, önmagunk elfogadása kérdéseiről folyt a diskurzus.

A családterapeuta iránymutató gondolatai jelenthetnek támpontot az egymás elfogadásához vezető úton. Így például a változást igénylő párkapcsolatunkban tudni kell, ha én megváltozom, azzal a másiktól sem kaphatom ugyanazt a választ. Horváth Magdolna figyelmeztetett annak szükségességére, hogy a meg nem értettség érzése esetén próbáljunk a negatív érzések mögé nézni, hogy kiderüljön, mi motiválja az elégedetlenséget, és keressük a másik viselkedése mögötti mozgatórugókat. Ha megértem, miért lett ilyen, már tettem egy lépést az elfogadáshoz vezető úton – mutatott rá a családterapeuta. Hangsúlyozta: tragédiák idején a család erős háttérországába való visszahúzódás megtartó erőt jelent. Ez akkor lehet menedék, ha ott feltétel nélküli elfogadást tapasztalhatunk – fogalmazta meg Horváth Magdolna.

Keresztes Ilona szerkesztőségünknek elmondta, a NOE kerekasztal-beszélgetés-sorozatát a párbeszédre buzdítás céljával indították el. Hozzátette: nagycsaládokban élünk, a hétköznapokban problémák sokaságával kell megküzdenünk. A megosztás, tapasztalatcsere lehetőségét kínáló beszélgetéssel ebben szeretnénk támogatást nyújtani. A meghívott szakértő segítségével elkerülhető, hogy a „saját levünkben főjünk”, a feltett kérdésekben útmutatást kaphatunk általa – fogalmazta meg a szervezők szándékát a Vendég a háznál rádióműsor szerkesztője. Kiemelte, hogy a NOE érdekvédő és segítő tevékenysége, az összetartást adó közösségi élet mellett talán a leglényegesebb, hogy terepet kínál az együttgondolkodásra. A kerekasztal-beszélgetések során olyan fogalmak kerülnek középpontba, amelyek definiálására, átgondolására a napi teendők sűrűjében nincs idő –  mondta Keresztes Ilona. A kerekasztal-beszélgetés egy alkalom, a problémákat átbeszélni nem lehet, de elindíthat gondolatokat, és valamiféle rendet vág a fogalmak sűrűjében. Viszonylag nagy erőbevetés, de a jóízű beszélgetés hatására elinduló töprengésnek köszönhetően feltehetően szélesebb kör fogja hasznosítani gyümölcseit – fogalmazta meg reményét a népszerű gyermeknevelési műsor szerkesztője.

A kerekasztal-beszélgetések következő alkalmának témája az erőszakmentes fegyelmezés lesz, időpontjáról eseménynaptárunkban fogunk hírt adni.


Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre.

07:01
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap