A NOE kerekasztal-beszélgetése az elfogadásról

2016. március 18. péntek 17:21

Az elfogadás, a feltétel nélküli szeretet volt a témája a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által rendezett kerekasztal-beszélgetésnek március 17-én a szervezet budapesti titkársági irodájában. Horváth Magdolna családterapeutát Keresztes Ilona, a Kossuth rádió műsorvezetője kérdezte.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A feltétel nélküli elfogadás nemcsak a családi élet alapja, hanem az emberi természet alapvető igénye – vezette be a kerekasztal-beszélgetést Keresztes Ilona. – Az elfogadást megtapasztalva lehetek az, aki vagyok. Ugyanakkor a párkapcsolat, de a szülői szerep – én vagyok felelős azért, hogy mivé lesz a gyerek – még hatványozottabban magában hordozza a másik megváltoztatására való hajlamot. Hogyan lehetséges a párkapcsolaton, családon, szülői szerepen belül a feltétel nélküli elfogadás az egymáshoz csiszolódás kötelessége és joga függvényében? – fogalmazta meg a téma alapkérdését a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezetője.

Horváth Magdolna családterapeuta, mediátor, párkapcsolati tréner családterápiás gyakorlata alapján azt hangsúlyozta, az emberi kapcsolatokban jelentkező nehézségek gyökerében is egymás elfogadásának hiánya figyelhető meg. A terapeuta tapasztalatai a párkapcsolatok dinamikájának működését mutatják: a szerelem gyönyörű időszakát követően szembesülnek a felek a realitással, de kezdetben annak a feltételezésével, hogy a másik szeret annyira, hogy képes megváltozni a kedvemért. Elindul az egymás megváltoztatásáért folyó harc, ami a kapcsolat kihűléséhez, veszekedéshez vagy éppen elnémuláshoz vezethet abban az esetben, ha a pár nem találja meg az egymás elfogadásához vezető utat. Ehhez hosszú az út: a mélyebb megismerés adta megértés mentén juthatunk el a feltétel nélküli szeretetet adó elfogadáshoz. Az, hogy ez kinek sikerül, sok körülménytől függ: a családi háttértől, önmagam elfogadásától, a kapott mintáktól.

A beszélgetés során sokféle kérdést megfogalmaztak a személyes életpéldákat, tapasztalatokat, nehézségeket is feltáró résztvevők. A gyerekekkel szemben támasztott elvárások, a feltételekhez kötött szeretet, a pályaválasztás, a motiváltság, önmagunk elfogadása kérdéseiről folyt a diskurzus.

A családterapeuta iránymutató gondolatai jelenthetnek támpontot az egymás elfogadásához vezető úton. Így például a változást igénylő párkapcsolatunkban tudni kell, ha én megváltozom, azzal a másiktól sem kaphatom ugyanazt a választ. Horváth Magdolna figyelmeztetett annak szükségességére, hogy a meg nem értettség érzése esetén próbáljunk a negatív érzések mögé nézni, hogy kiderüljön, mi motiválja az elégedetlenséget, és keressük a másik viselkedése mögötti mozgatórugókat. Ha megértem, miért lett ilyen, már tettem egy lépést az elfogadáshoz vezető úton – mutatott rá a családterapeuta. Hangsúlyozta: tragédiák idején a család erős háttérországába való visszahúzódás megtartó erőt jelent. Ez akkor lehet menedék, ha ott feltétel nélküli elfogadást tapasztalhatunk – fogalmazta meg Horváth Magdolna.

Keresztes Ilona szerkesztőségünknek elmondta, a NOE kerekasztal-beszélgetés-sorozatát a párbeszédre buzdítás céljával indították el. Hozzátette: nagycsaládokban élünk, a hétköznapokban problémák sokaságával kell megküzdenünk. A megosztás, tapasztalatcsere lehetőségét kínáló beszélgetéssel ebben szeretnénk támogatást nyújtani. A meghívott szakértő segítségével elkerülhető, hogy a „saját levünkben főjünk”, a feltett kérdésekben útmutatást kaphatunk általa – fogalmazta meg a szervezők szándékát a Vendég a háznál rádióműsor szerkesztője. Kiemelte, hogy a NOE érdekvédő és segítő tevékenysége, az összetartást adó közösségi élet mellett talán a leglényegesebb, hogy terepet kínál az együttgondolkodásra. A kerekasztal-beszélgetések során olyan fogalmak kerülnek középpontba, amelyek definiálására, átgondolására a napi teendők sűrűjében nincs idő –  mondta Keresztes Ilona. A kerekasztal-beszélgetés egy alkalom, a problémákat átbeszélni nem lehet, de elindíthat gondolatokat, és valamiféle rendet vág a fogalmak sűrűjében. Viszonylag nagy erőbevetés, de a jóízű beszélgetés hatására elinduló töprengésnek köszönhetően feltehetően szélesebb kör fogja hasznosítani gyümölcseit – fogalmazta meg reményét a népszerű gyermeknevelési műsor szerkesztője.

A kerekasztal-beszélgetések következő alkalmának témája az erőszakmentes fegyelmezés lesz, időpontjáról eseménynaptárunkban fogunk hírt adni.


Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
megaldottak-felujitott-tours-i-szent-marton-templomot-vizafogon
Megáldották a felújított Tours-i Szent Márton-templomot Vizafogón

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a felújított Tours-i Szent Márton- (és Flüe-i Szent Miklós-) plébániatemplomot Budapest Vizafogó városrészében szeptember 23-án.

21:07
gyerekek-es-katonak-nemzeti-katonai-zarandoklat-mariaremeten
Gyerekek és katonák – Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

Szeptember 23-án, szombaton kisebb „katonai tábort” építettek a máriaremetei kegytemplom kertjében, Bíró László tábori püspök pedig a minden szakmában, de a honvédelemben talán különösen is szükséges állhatatosságról elmélkedett prédikációjában. És a gyerekek is megtalálták a számításukat.

20:35