A pápa megállította Chilében az ünnepi menetet egy megsérült csendőrnő miatt

Ferenc pápa – 2018. január 19., péntek | 11:14

Baleset történt az út szélén, miközben a pápamobil Iquiquében a tömegben haladt azt követően, hogy Ferenc pápa a tengerparti városban az őslakosoknak mutatott be szentmisét január 18-án. Egy csendőrnő leesett megvadult lova nyergéből, a pápa pedig mellette maradt az elsősegélynyújtás idejére.

A felhőkarcolók és az óceán között hosszú autósor kígyózik, az út két oldalán kiabálnak az emberek, hogy felhívják magukra a figyelmet: mindjárt itt a pápa, akit szeretnének egy pillanatra elrabolni, hogy aztán őrizhessenek egy köszöntést, egy tekintetet, egy fotót róla. A motorbiciklik egyre nagyobb gázt adnak, a helikopter berreg a levegőben, a ricsaj megszázszorozódik. Mindez elég, hogy megvaduljon egy ló, ami közismerten ideges állat.

Minden pár pillanat alatt történt. A pápamobil elhaladásakor az állat, amelyet két csendőr tartott a kantárral, felemelkedett, hogy kiszabaduljon, és a fiatal csendőrnő, aki a nyeregben ült, olyan szerencsétlenül zuhant, hogy a pápamobilra is ráesett. Ferenc pápa rögtön reagált, megkérte a sofőrt, hogy álljon meg, és visszasietett gyalog, hogy az aszfalton fekvő nő mellett legyen, miközben megkezdték az ellátását.

Az elsők között ott voltak a sérült mellett a pápai kíséret orvosai is, és közreműködtek abban, hogy megállapítsák, az életfunkciók rendben vannak-e. A csendőrnő biztatóan reagált, szerencsére belsőleg nem sérült meg az esés során. A chilei orvosok is gyorsak voltak, és miután stabilizálták az állapotát, azonnal kórházba szállították a csendőrnőt.

A baleset szép tanúság a Szentatyának az emberekhez való odafordulásáról: diszkréten és figyelmesen odament, ahol a baj történt, hogy erőt adjon a sérültnek, és mellette maradt végig az elsősegélynyújtás idején.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria