A pápa üzenetet küldött az életvédők szólásszabadságáért fellépő franciaországi felvonulásra

Kitekintő – 2017. január 22., vasárnap | 17:10

A „Felvonulás az életért” elnevezésű demonstrációt január 22-én, vasárnap tartják Párizsban. Az alkalomra Ferenc pápa üzenetet küldött a szervezőknek.

A szentatya emlékeztet: az Egyház sose fáradjon bele abba, hogy az élet védelmezője legyen, és sose utasítsa el annak hirdetését, hogy az emberi életet minden feltétel nélkül óvni kell annak fogantatásától természetes haláláig.

„Ezen a téren sosem köthetünk kompromisszumokat anélkül, hogy magunk is a sajnos széles körben elterjedt kiselejtezés kultúrájának vétkeseivé válnánk. Hatalmas sebeket szenved el a társadalom a leggyengébbek és legvédtelenebbek kiselejtezése miatt, mint például a meg nem született gyermekek, az idősek és a betegek. Végül is mindannyian hordozzuk ennek a fájdalmas következményeit” – mondta Ferenc pápa még 2015 novemberében a francia püspököknek vatikáni ad limina látogatásuk során.

Mostani üzenetében a pápa elismeri, hogy a felvonulásra készülők jogosan állnak ki az emberi élet védelme mellett, és arra buzdítja őket, hogy fáradhatatlanul munkálkodjanak a szeretet civilizációjának és az élet kultúrájának építésén.

Franciaországban hamarosan a parlament elé kerül egy olyan törvény terevzete, amelynek célja, hogy büntesse azokat az életvédő weboldalakat, amelyek az abortusz helyett alternatívákat kínálnak fel a nők számára. A javaslattal szemben kétségeiknek adtak hangot, illetve nyíltan ellenezték laicista médiaorgánumok is, mint például a Le Monde, szabadságtipró törvényt és a szólásszabadságot korlátozó intézkedést emlegetve. Franciaországban az állami internetes oldalak kizárólag abortuszt javasolnak a nők számára, akik a kérdés kapcsán keresnek felvilágosítást. Sosem említik a „gyermek” vagy az „embrió”, illetve „magzat” kifejezést, hanem csak a terhesség „tartalmáról” beszélnek.

Az életvédő oldalak kihasználták ezt az információhiányt és megszólították a nőket, akik aggódnak a drámai döntés miatt, és többet szeretnének tudni róla. A kormányzati oldalakon úgy tűnik, mintha az abortusz lenne csak az egyetlen megoldás, szinte kötelezően. Az állami, ún. „kizárólagos gondolkodásmód” (pensée unique) arra ösztönözte a francia helyi egyházat, hogy a magát a szabadság hazájának tekintő országtól kérje, fogadja el mások másfajta gondolkodását.

A törvény elfogadása azt jelentené, hogy Franciaországban a közeljövőben erőszakkal és közönségesen, mindenféle tiszteletet nélkülözve folytathatnák tevékenységüket az integralista, istenkáromló és szabados internetes oldalak, míg azok, amelyek csendesen védelmezik az életet, kétéves börtönbüntetés és 30 ezer euró bírság kockázatával néznének szembe.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria