A pápai lelkigyakorlat tizedik elmélkedése: Isten működik kapcsolatainkban

2016. március 12. szombat 17:41

Isten családias közelségére emlékeztetett Ermes Ronchi a Ferenc pápának és a Római Kúria tagjainak tartott utolsó elmélkedésében Aricciában. A nagyböjti lelkigyakorlat március 11-én, pénteken délelőtt ért véget a Róma közeli településen.


A prédikátor elmélkedése az Angyali üdvözlet evangéliumi történetére összpontosított. „Mária megkérdezte az angyalt: Hogyan történik meg ez?” (Lk 1,34)

Egy átlagos napon és helyen, egy átlagos fiatal nő – ebben a környezetben történik meg egy nagyjelentőségű esemény. Az angyal, aki megjelenik Máriának Názáretben, egy meglepően átlagos környezetbe érkezik, mert az egyszerűség Isten jellemzője.

Az Angyali üdvözlet a hétköznapokban történik, szemtanúk nélkül, távol a rivaldafénytől és a nagy érzelmektől – mutatott rá Ermes Ronchi. Az evangéliumi kegyelem első bejelentése egy otthon hétköznapjaiban hangzik el, vagyis olyan helyen, ahol mindenki önmaga. Isten ezen a helyen ér el és érint meg.

Avilai Szent Teréz Az Alapítások könyvében írja szerzetestársnőinek a következő szavakat: nővérek, emlékezzetek arra, hogy Isten az edények közé lép a konyhába. A világegyetem Ura a kolostor konyhájában jár-kel, a különböző edények között. Isten a konyhában – ez annyit jelent, hogy vigyük el Istent az emberi közelség területére. Ha nem érzed otthonosnak, vagyis nem érzed jelenlétét a legegyszerűbb dolgokban, akkor nem találtad még meg az élet Istenét. Akkor a vallás Istenének racionális megjelenésénél tartasz csak.

Azért tekintünk Máriára, hogy újra egybe tudjuk ölteni hitünk legdrámaibb ketté szakadását, vagyis, hogy a vallás Istene elvált az élet Istenétől. A názáreti nő mint háziasszony hatalmas kihívás elé állít minket: át kell lépnünk a rendkívüliség logikájára alapuló spiritualitásból a hétköznapiság misztikájába. Ebben a hétköznapiságban az uralkodó érzelem az öröm. Az Angyali üdvözlet első szavai is valójában ezek: „Örvendj, Mária”. Mert amikor Isten közelünkbe lép, a boldogság ígéretét hozza el.

Bennünket, akiket számos súly és felelősség nyom, Mária emlékeztet, hogy a hit az vagy örömteli bizalom, vagy nem hit. Mária úgy lép be a jelenetbe, mint a boldogság próféciája életünk számára, mint a reménység áldása, a vigasz rászáll életünk bajaira, magányára, a megtagadott gyengédségre, az erőszakra, amely ármánykodik körülöttünk, de nem győzedelmeskedik, mert a szépség erősebb az erőszak sárkányánál, erősíti meg a Jelenések könyve. Az angyal tehát ezekkel az első szavakkal azt mondja, hogy van boldogság a hitben.

Mária úgy lép be a jelenetbe, mint egy nő, aki hisz a szeretetben. Az Evangéliumban azt olvassuk, hogy Isten az angyalt egy szűzhöz küldte, aki Józsefnek volt a jegyese. Lukács evangélista szerint az Angyali üdvözlet bejelentése Máriának történik, Máté szerint pedig Józsefnek. Ha a két Evangéliumot egymásra helyezzük, akkor örömmel látjuk, hogy a bejelentés egy párnak, a vőlegénynek és a menyasszonynak, az igaz és szűz szerelmeseknek szól. Isten működik kapcsolatainkban, szól a családokban, otthonainkban, a párbeszédben, a drámában, a válságban, a kétségekben, a fellendülésben. Isten nem vesz el teret a családtól, nem telepszik rá, nem sérti meg, nem választja szét, hanem egy közös igent keres, amely kreatívvá válik, mert a két szív, sok álom és türelmes munka összessége.

Végül Mária tud kérdezni is Istentől; megkérdezi, hogyan történik meg mindaz, amit elé tártak. Kétkedni, kérdéseket felvetni egy módja annak, hogy az Úr előtt minden emberi méltóságunkkal álljunk meg – állapította meg Ronchi atya. Elfogadom a misztériumot, de ugyanakkor használom intelligenciámat is. Elmondom, hogy melyek az én útjaim, aztán elfogadom azokat az utakat, amelyek magasabbról érkeznek.

Senki sem mondja azt, hogy a kőkemény hit jobb a kérdésekkel összefonódó hitnél. Elég, ha hiteles és olyan, hogy kicsiségében még nagyobb szüksége van Istenre. Reményt ad számomra azt látni – jegyezte meg a prédikátor –, hogy Isten népében látom továbbra is növekedni a kérdéseket, senki sem elégszik meg válaszokkal, korábban hallott szavakkal, előre kész válaszokkal. Meg akarják érteni, mélyebbre akarnak hatolni, magukévá akarják tenni a hitet. Az az idő, amikor mindenki elhallgatott a pap láttán, a mélyebb hit korszaka volt? Azt hiszem, éppen ellenkezőleg. És ha ez fárasztóbb is számunkra, mégis azt mondhatjuk, hogy halleluja, végre elérkezett ez az idő.

Ermes Ronchi szervita szerzetes végül arról szólt, hogy Mária teste nélkül az Evangélium elveszti testét. Minden keresztény arra kapott meghívást, hogy legyen Isten anyja, mert Istennek mindig szüksége van arra, hogy eljöjjön a világba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó:

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

2018. június 17. vasárnap