A Pázmány is részt vesz a budapesti biotechnológiai park létrehozásában

2019. március 27., szerda | 16:31

A Semmelweis Egyetem (SE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, valamint Józsefváros polgármestere aláírta a budapesti székhelyű Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot március 25-én Budapesten.

Merkely Béla, az SE rektora történelmi, ipar- és tudománytörténeti pillanatnak nevezte a tudáspark létrehozásáról szóló szándéknyilatkozat aláírását, amely új korszakot nyit az egyetemek, a tudomány és a felsőoktatás történetében, és közös ügye a magyar felsőoktatásnak, a versenyképes tudásgazdaságnak és a magyar tudománytörténetnek is.

A rektor kitért arra is, hogy az orvos- és egészségtudományok területén a tudás kétévente megduplázódik, és mára az egészségipar, azaz a gyógyszeripar, a biotechnológia, az orvostechnika az egyik leggyorsabban fejlődő kutatási terület a világon. Ehhez a gyorsan változó világhoz, a dinamikusan átalakuló társadalmi, egészségügyi és gazdasági igényekhez a felsőoktatási intézményeknek is alkalmazkodniuk kell, és a 21. század kihívása megköveteli az egyetemek vezetőitől, hogy intézményeiket közelítsék az iparhoz, a piac gazdasági igényeihez az egyre szélesebb körű ipari együttműködés kialakításával.

A három egyetem együttműködésének lényege, hogy egy olyan egészségipari-biotechnológiai tudásparkot hozzanak létre a VIII. kerületben, amely meghatározó szerepet vállal az orvos- és egészségtudományokhoz kapcsolódó mindennapi gyógyításban, betegellátásban gyorsan hasznosítható kutatási tudásanyag megújításában, szoros, de egyben rugalmas együttműködést alakít ki az egészségipari szereplőkkel, továbbá a kutatásfejlesztés és innováció terén kiemelten támogatja a nemzetstratégiai szempontból fontos hazai egészségipari, gyógyszeripari, biotechnológiai szektort – emelte ki Merkely Béla.

Mint mondta, ezen törekvések egybevágnak azzal a kormányzati céllal, melynek eredménye a felsőoktatás versenyképességének növelése, valamint a kutatás-fejlesztés-innováció megújítása.

Az SE rektora szerint a tudáspark segíti majd az egyetemi tudásbázison alapuló, kisebb, koncentrált, technológia-intenzív vállalatok létrejöttét is, új munkahelyeket teremtve támogatja a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint az egyetemek közötti hatékony tudás- és munkaerő-áramlást. Hozzátette, a kialakítandó science park szempontjából különösen előnyös a három egyetem földrajzi közelsége, és a különböző intézményekben megjelenő tudományágak fontos multidiszciplináris bázisa jön majd létre.

Merkely Béla úgy vélte, a tudásparkkal létrehozott tudományos együttműködésben „az értékelvű zsinórmértéket a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a nemzetstratégiai, közszolgálati szempontrendszert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, míg a magas színvonalú biomedicinális hátteret a Semmelweis Egyetem erősíti”.

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora úgy fogalmazott, az egészséges társadalom előmozdítása olyan hálózati rendszert kíván, amelyben a lakosság, az ipar szereplői és az oktatási intézmények az általuk képviselt legmagasabb tudásszinttel próbálnak egyre több hozzáadott értéket teremteni azzal, hogy nem egymás mellett, hanem együtt dolgoznak a létrehozandó tudásparkban. A rektor szerint egy ilyen jellegű tudáspark létrehozása Magyarországon azt a lehetőséget teremti meg, hogy a leginkább felívelő időszakban kapcsolódjunk be a nemzetközi irányvonalba, bevonva azokat az intézményeket, amelyek – az elért új ismeretekkel – együtt erősebbek lehetnek, mint külön-külön ebben az európai régióban. Szuromi Szabolcs köszöntőjében történelminek nevezve az aláírást, kiemelte, hogy a három egyetem együttműködése a felsőoktatás számára kitörési pontot jelent, „ahol egyszerre jelenik meg a klinikum és az akadémikum”.

Koltay András, az NKE rektora úgy fogalmazott, az egyetem mindent megtesz azért, hogy azt a speciális tudásanyagot, amit az intézményben oktatnak, beemeljék a projektbe. Örömét fejezte ki, hogy a két nagy múltú egyetem méltó partnert lát a közszolgálati egyetemben és a vele való együttműködésben.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere azt mondta, a tudáspark mérföldkő lesz az oktatás, a város és az egész ország fejlődésében, és sokat fog adni az itt élőknek, a vállalkozásoknak és az egyetemeknek.

A kerület „egyetemvárosként” büszke arra, hogy itt a legmagasabb a felsőoktatási intézmények és karok száma, és a létrehozandó tudáspark minden bizonnyal pozitív hatással lesz gazdasági, kereskedelmi és innovációs szempontból – hangoztatta a polgármester.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle