A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei a 2017/2018-as akadémiai évre

Hazai – 2017. július 27., csütörtök | 13:20

A hazai felsőoktatásban stabilan meghatározó helyet betöltő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) felvételi pontszámai és az ezek alapján a 2017/2018-as akadémiai évre felvett hallgatók létszáma újra jó eredményt mutat.

A tisztán hitéleti képzést folytató patinás Hittudományi Karon (HTK) a felvételi eljárás sajátos jellege miatt, még nem alakult ki az új tanévre felvételt nyertek végleges száma. Minden meghirdetett szakon (osztatlan teológus; katolikus közösségszervező BA; katekéta-lelkipásztori munkatárs BA; katolikus kánonjogász MA) pótfelvételivel is felvételt lehet nyerni. A legnagyobb érdeklődés katekéta-lelkipásztori munkatárs szak, illetve a hit- és erkölcsoktató szakirányú továbbképzés iránt mutatkozik a jelentkezők részéről.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) a rendes felvételi eljárás keretében felvett 1218 fővel meg tudta tartani a mostanra hagyományosnak mondható magas színvonalat a felvételi ponthatárok megállapításánál. Ez a létszám hasonló a 2016. évihez és kifejezetten eredményes 2014. évi létszámhoz képest. A BTK-n a mostani eljárásnak köszönhetően 1012 nappali és 206 levelező képzésű új hallgató kezdheti meg tanulmányait. Jelentős (8,5 százalékos) a létszámbeli emelkedés a nappali BA képzések tekintetében, ahogy az osztatlan képzésre felvettek száma is 16 százalékkal nőtt. A meghirdetett MA képzésekre felvettek száma ebben az évben 196. A bekerüléshez szükséges legmagasabb pontszámokat a nemzetközi tanulmányok BA (473,5 pont), a kommunikáció és médiatudomány BA (nappali 471,2 pont) és a pszichológia BA (451,5 pont) szakok érték el. Továbbra is a legnépszerűbbnek bizonyult a pszichológia BA, az anglisztika BA, a szociológia BA, politológia BA, valamint a szociálpedagógia BA. A mesterképzés területén a pszichológia, a fordító-tolmács, a Kelet-Ázsia tanulmányok és a nemzetközi tanulmányok szak iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Az osztatlan tanárképzés gerincét a magyar–történelemtanár és az angol–történelemtanár szak alkotja.

A Jog- és Államtudományi Karon (JÁK) – a minőségi követelmények szem előtt tartásával – a 2016-os évhez hasonlóan, sikeresen alakult a rendes felvételi eljárás, amelynek köszönhetően 818 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a karon. A jogász nappali képzésen idén is 460 (önköltséges formában 370) pont volt a felvételi küszöb. Ezzel a JÁK meghaladta a tavaly felvettek számát (ami akkor az ország nyolc jogi kara közül a legmagasabb létszámot jelentette) – idén 710 főt vett fel. Az osztatlan jogászképzésen belül, az elmúlt évhez képest is tovább nőtt a levelező képzési formában felvettek aránya. Ez utóbbi eredmény jól közvetíti a JÁK azon törekvését, hogy minden képzést egyenlően fontosnak tekint. Az igazságügyi igazgatás alapszakon jelentősen emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva a bejutáshoz szükséges ponthatár, ami államilag finanszírozott formában 418 pontot jelent. Így reményeink szerint, az idei adatok megerősítik a PPKE JÁK vezető pozícióját a hazai jogászképzésben.

Idén is kiemelkedő volt az Információs Technológiai és Bionikai Karra (ITK) jelentkezők száma, ami azt mutatja, hogy egyre többen szeretnék tanulmányaikat a PPKE ITK-n folytatni. Ez a tendencia mérnökinformatikus BSc tekintetében kilencszeres – a 2016-os évnél másfélszer nagyobb – túljelentkezést eredményezett. A szak, tavaly is kiemelkedőnek tekinthető 385-ös pontátlagával szemben, idén 400 pontot meghaladó átlagot ért el. Ugyanez az érték a molekuláris bionika BSc szak tekintetében elérte a különösen is magas 443 pontot, ahol a felvételhez szükséges küszöbérték 410 pont volt. A korábbi évekhez képest is folyamatosan erősödő ponthatárok mellett 192 új hallgató kezdheti meg BSc vagy MSc szintű tanulmányait az ITK-n.

A PPKE által 2017. július 26-án felvett hallgatók összlétszáma 2228 fő. A PPKE – különös tekintettel a hazai felsőoktatásba jelentkezők számának csökkenésére – kifejezetten sikeresnek tartja az ez évi rendes felvételi eljárást, mind a minőségi kritériumoknak az egyes szakok ponthatáraiban történő érvényesítése, mind a magas hallgatói létszám szempontjából. Ezek egyértelműen jelzik a katolikus egyetem pozíciójának stabilitását, valamint – méretarányos összehasonlítás alapján – kiemelkedő népszerűségét a hazai felsőoktatásba jelentkezők körében. A PPKE így bizakodóan tekint a meghirdetésre kerülő pótfelvételi hasonló eredményessége felé, és inspirál mindenkit, hogy az intézményt választó jelentkezők éljenek ezzel a lehetőséggel.

Szuromi Szabolcs Anzelm O.Praem., rektor, PPKE

Fotó: Ppke.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria