A pennsylvaniai Villanova katolikus egyetem küldöttségét fogadta Ferenc pápa

2018. április 14. szombat 18:31

A Kelemen teremben találkozott április 14-én a pápa a Villanova egyetem hetvenfős küldöttségével. A Szent Tamásról elnevezett intézményt ágostonos szerzetesek alapították 1842-ben a philadelphiai érsekséghez tartozó Radnor Townshipben.

„Imádkozom, hogy tartózkodásotok az örök városban lelki megújulás forrása legyen mindannyiótok számára” – kezdte beszédét Ferenc pápa. Majd emlékeztetett, a szerzetesek Szent Ágoston bölcseleti iskolájának örököseiként azért alapítottak egyetemet, hogy megőrizzék és átadják a katolikus hagyomány kincseit az új nemzedékek számára, akik a fiatal Ágostonhoz hasonlóan az élet valódi értelmét és értékét keresik.

A Villanova egyetemnek korunk összetett etikai és kulturális kihívásaival is szembe kell néznie – emelte ki a Szentatya, aki reméli, hogy az egyetem továbbra is hirdeti azokat a szellemi, lelki és erkölcsi értékeket, amelyek fel tudják készíteni a fiatalokat arra, hogy bölcsen és felelősen vegyenek részt a társadalom jövőjéről folyó nagy vitákban.

A nevelés egyik sürgető feladata, hogy olyan katolikus világszemléletet fejlesszen ki, amely az emberi család egységét és a tényleges szolidáris elkötelezettséget szolgálja. Csak így lehet leküzdeni a világot sújtó súlyos egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat. Az egyetemek természetüknél fogva arra hivatottak, hogy a párbeszéd és a találkozás műhelyei legyenek az igazság, az igazságosság, valamint az emberi méltóság védelme szolgálatában. Ez különösen igaz a katolikus intézményekre – mint amilyen a Villanova egyetem is –, mely hozzájárul az Egyház küldetéséhez, hogy elősegítse az emberi család hiteles és átfogó fejlődését az Istenben való végső teljessége felé – hangsúlyozta a pápa.

Szent Ágostonnál senki sem ismerte jobban az emberi szív nyugtalanságát, mielőtt az megpihen Istenben, aki Jézus Krisztusban tárja föl előttünk a legmélyebb igazságot életünkről és sorsunkról – mutatott rá a Szentatya, majd az audiencia végén Szent Ágoston és Szent Mónika közbenjárásáért fohászkodva apostoli áldását adta az egyetem közösségére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
szemelyi-valtozasok-egyhazmegyeinkben-2018
Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben. Összeállításunk a Veszprémi Főegyházmegye dispozícióival frissült.

12:14
-katolikus-szo-ne-csak-egy-jelzo-legyen
„…a katolikus szó ne csak egy jelző legyen” – Intézményvezetők kinevezéseit adták át Egerben

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Ternyák Csaba érsek július 16-án az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő iskolák igazgatóinak.

10:44