A pennsylvaniai Villanova katolikus egyetem küldöttségét fogadta Ferenc pápa

2018. április 14., szombat | 18:31

A Kelemen teremben találkozott április 14-én a pápa a Villanova egyetem hetvenfős küldöttségével. A Szent Tamásról elnevezett intézményt ágostonos szerzetesek alapították 1842-ben a philadelphiai érsekséghez tartozó Radnor Townshipben.

„Imádkozom, hogy tartózkodásotok az örök városban lelki megújulás forrása legyen mindannyiótok számára” – kezdte beszédét Ferenc pápa. Majd emlékeztetett, a szerzetesek Szent Ágoston bölcseleti iskolájának örököseiként azért alapítottak egyetemet, hogy megőrizzék és átadják a katolikus hagyomány kincseit az új nemzedékek számára, akik a fiatal Ágostonhoz hasonlóan az élet valódi értelmét és értékét keresik.

A Villanova egyetemnek korunk összetett etikai és kulturális kihívásaival is szembe kell néznie – emelte ki a Szentatya, aki reméli, hogy az egyetem továbbra is hirdeti azokat a szellemi, lelki és erkölcsi értékeket, amelyek fel tudják készíteni a fiatalokat arra, hogy bölcsen és felelősen vegyenek részt a társadalom jövőjéről folyó nagy vitákban.

A nevelés egyik sürgető feladata, hogy olyan katolikus világszemléletet fejlesszen ki, amely az emberi család egységét és a tényleges szolidáris elkötelezettséget szolgálja. Csak így lehet leküzdeni a világot sújtó súlyos egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat. Az egyetemek természetüknél fogva arra hivatottak, hogy a párbeszéd és a találkozás műhelyei legyenek az igazság, az igazságosság, valamint az emberi méltóság védelme szolgálatában. Ez különösen igaz a katolikus intézményekre – mint amilyen a Villanova egyetem is –, mely hozzájárul az Egyház küldetéséhez, hogy elősegítse az emberi család hiteles és átfogó fejlődését az Istenben való végső teljessége felé – hangsúlyozta a pápa.

Szent Ágostonnál senki sem ismerte jobban az emberi szív nyugtalanságát, mielőtt az megpihen Istenben, aki Jézus Krisztusban tárja föl előttünk a legmélyebb igazságot életünkről és sorsunkról – mutatott rá a Szentatya, majd az audiencia végén Szent Ágoston és Szent Mónika közbenjárásáért fohászkodva apostoli áldását adta az egyetem közösségére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő