A pennsylvaniai Villanova katolikus egyetem küldöttségét fogadta Ferenc pápa

2018. április 14. szombat 18:31

A Kelemen teremben találkozott április 14-én a pápa a Villanova egyetem hetvenfős küldöttségével. A Szent Tamásról elnevezett intézményt ágostonos szerzetesek alapították 1842-ben a philadelphiai érsekséghez tartozó Radnor Townshipben.

„Imádkozom, hogy tartózkodásotok az örök városban lelki megújulás forrása legyen mindannyiótok számára” – kezdte beszédét Ferenc pápa. Majd emlékeztetett, a szerzetesek Szent Ágoston bölcseleti iskolájának örököseiként azért alapítottak egyetemet, hogy megőrizzék és átadják a katolikus hagyomány kincseit az új nemzedékek számára, akik a fiatal Ágostonhoz hasonlóan az élet valódi értelmét és értékét keresik.

A Villanova egyetemnek korunk összetett etikai és kulturális kihívásaival is szembe kell néznie – emelte ki a Szentatya, aki reméli, hogy az egyetem továbbra is hirdeti azokat a szellemi, lelki és erkölcsi értékeket, amelyek fel tudják készíteni a fiatalokat arra, hogy bölcsen és felelősen vegyenek részt a társadalom jövőjéről folyó nagy vitákban.

A nevelés egyik sürgető feladata, hogy olyan katolikus világszemléletet fejlesszen ki, amely az emberi család egységét és a tényleges szolidáris elkötelezettséget szolgálja. Csak így lehet leküzdeni a világot sújtó súlyos egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat. Az egyetemek természetüknél fogva arra hivatottak, hogy a párbeszéd és a találkozás műhelyei legyenek az igazság, az igazságosság, valamint az emberi méltóság védelme szolgálatában. Ez különösen igaz a katolikus intézményekre – mint amilyen a Villanova egyetem is –, mely hozzájárul az Egyház küldetéséhez, hogy elősegítse az emberi család hiteles és átfogó fejlődését az Istenben való végső teljessége felé – hangsúlyozta a pápa.

Szent Ágostonnál senki sem ismerte jobban az emberi szív nyugtalanságát, mielőtt az megpihen Istenben, aki Jézus Krisztusban tárja föl előttünk a legmélyebb igazságot életünkről és sorsunkról – mutatott rá a Szentatya, majd az audiencia végén Szent Ágoston és Szent Mónika közbenjárásáért fohászkodva apostoli áldását adta az egyetem közösségére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat