A pennsylvaniai Villanova katolikus egyetem küldöttségét fogadta Ferenc pápa

2018. április 14. szombat 18:31

A Kelemen teremben találkozott április 14-én a pápa a Villanova egyetem hetvenfős küldöttségével. A Szent Tamásról elnevezett intézményt ágostonos szerzetesek alapították 1842-ben a philadelphiai érsekséghez tartozó Radnor Townshipben.

„Imádkozom, hogy tartózkodásotok az örök városban lelki megújulás forrása legyen mindannyiótok számára” – kezdte beszédét Ferenc pápa. Majd emlékeztetett, a szerzetesek Szent Ágoston bölcseleti iskolájának örököseiként azért alapítottak egyetemet, hogy megőrizzék és átadják a katolikus hagyomány kincseit az új nemzedékek számára, akik a fiatal Ágostonhoz hasonlóan az élet valódi értelmét és értékét keresik.

A Villanova egyetemnek korunk összetett etikai és kulturális kihívásaival is szembe kell néznie – emelte ki a Szentatya, aki reméli, hogy az egyetem továbbra is hirdeti azokat a szellemi, lelki és erkölcsi értékeket, amelyek fel tudják készíteni a fiatalokat arra, hogy bölcsen és felelősen vegyenek részt a társadalom jövőjéről folyó nagy vitákban.

A nevelés egyik sürgető feladata, hogy olyan katolikus világszemléletet fejlesszen ki, amely az emberi család egységét és a tényleges szolidáris elkötelezettséget szolgálja. Csak így lehet leküzdeni a világot sújtó súlyos egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat. Az egyetemek természetüknél fogva arra hivatottak, hogy a párbeszéd és a találkozás műhelyei legyenek az igazság, az igazságosság, valamint az emberi méltóság védelme szolgálatában. Ez különösen igaz a katolikus intézményekre – mint amilyen a Villanova egyetem is –, mely hozzájárul az Egyház küldetéséhez, hogy elősegítse az emberi család hiteles és átfogó fejlődését az Istenben való végső teljessége felé – hangsúlyozta a pápa.

Szent Ágostonnál senki sem ismerte jobban az emberi szív nyugtalanságát, mielőtt az megpihen Istenben, aki Jézus Krisztusban tárja föl előttünk a legmélyebb igazságot életünkről és sorsunkról – mutatott rá a Szentatya, majd az audiencia végén Szent Ágoston és Szent Mónika közbenjárásáért fohászkodva apostoli áldását adta az egyetem közösségére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
pawe-cebula-minorita-lett-esterhazy-janos-boldogga-avatasi-eljarasanak-posztulatora
Paweł Cebula minorita lett Esterházy János boldoggáavatási eljárásának posztulátora

Marek Jędraszewski, a Krakkói Főegyházmegye érseke Paweł Cebula minoritát nevezte ki december 12-én Esterházy János boldoggáavatási perének posztulátorává.

10:48
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 14.

Mai evangélium – 2018. december 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,16–19

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle