A szeminárium örök dolgokra irányítja a figyelmet – Tanévkezdés a nyíregyházi papnevelő intézetben

2017. szeptember 13. szerda 14:08

A 2017/2018-as tanévben huszonhét papnövendék kezdte meg tanulmányait a nyíregyházi papnevelő intézet ideiglenes szemináriumában, Borbányán, öt előkészítő éves papnövendék az Ér utcai propedeutikus szemináriumban.

A papnövendékek beköltözésének időpontja szeptember 8-ára, az Istenszülő születésének ünnepére, a máriapócsi Kisboldogasszony-napi búcsú előtti péntekre esett. Szemináriumi évüket így fontos szolgálattal kezdték, melyet a magyar görögkatolikusság számára jelentős ünnepen, a Máriapócson szeptember 9-én és 10-én ünnepelt Kisboldogasszony-napi búcsún végeztek.

Nyíregyházára való visszatérésüket követően, szeptember 10-én tartották a Görögkatolikus Papnevelő Intézet évnyitóját, mely vecsernyével kezdődött. A vasárnap esti alkonyati zsolozsmát a szeminárium új rektora, Kruppa Tamás atya vezette.

Az imádságot közös vacsora követte; majd a szeminárium prefektusa, Polgári Bence köszöntötte a kispapokat. Rövid tanévnyitó beszédében Kruppa Tamás rektor az állandóság és változóság megkülönböztetéséről szólt, mely – miként hangsúlyozta – azért fontos, hogy a papnövendékek tisztában legyenek a helyükkel.

A szeminárium nem örök, ellenben olyan örök és változatlan dolgokra irányítja a figyelmet, melyek miatt érdemes minden ott töltött időt tartalmasan eltölteni – fogalmazott a papnevelő intézet rektora, kiemelve a különbözőségekben rejlő gazdagságot is.

Köszöntőjében Polyák Imre spirituális a lelkivezető jelenlétének fontosságára hívta fel a növendékek figyelmét. Leszögezte: hivatásuk gondozása szempontjából nagyon fontos, hogy a spirituális feladatokat hatékonyan meg tudják osztani lelkivezetőjükkel.

Ha lelki célokat (mint a papszentelés, a papi élet) tűznek ki célul, ahhoz teljes lelki életet kell élniük – hangsúlyozta a prefektus, aki arról is beszélt, hogy a kispapok és az elöljárók egymás munkatársai, ezért közös feladatuk az együttműködés. Hasznos instrukciókat adott, melyek elengedhetetlenül fontosak a szemináriumi munka és fejlődés szempontjából.

A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet hallgatói a tisztségek kiosztásával hivatalosan is megkezdték munkájukat az új tanévben.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
magyar-puspokok-papanal-mohos-gabor-talalkozas-kulisszatitkairol
Magyar püspökök a pápánál – Mohos Gábor a találkozás kulisszatitkairól

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 20. és 25. között ad limina látogatást tesz a Vatikánban. Az esemény magyarországi főszervezőjét, Mohos Gábort, az MKPK titkárát kérdezte Vértesaljai László SJ a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségében.

11:00
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd