A szeminárium örök dolgokra irányítja a figyelmet – Tanévkezdés a nyíregyházi papnevelő intézetben

Kishírek – 2017. szeptember 13., szerda | 14:08

A 2017/2018-as tanévben huszonhét papnövendék kezdte meg tanulmányait a nyíregyházi papnevelő intézet ideiglenes szemináriumában, Borbányán, öt előkészítő éves papnövendék az Ér utcai propedeutikus szemináriumban.

A papnövendékek beköltözésének időpontja szeptember 8-ára, az Istenszülő születésének ünnepére, a máriapócsi Kisboldogasszony-napi búcsú előtti péntekre esett. Szemináriumi évüket így fontos szolgálattal kezdték, melyet a magyar görögkatolikusság számára jelentős ünnepen, a Máriapócson szeptember 9-én és 10-én ünnepelt Kisboldogasszony-napi búcsún végeztek.

Nyíregyházára való visszatérésüket követően, szeptember 10-én tartották a Görögkatolikus Papnevelő Intézet évnyitóját, mely vecsernyével kezdődött. A vasárnap esti alkonyati zsolozsmát a szeminárium új rektora, Kruppa Tamás atya vezette.

Az imádságot közös vacsora követte; majd a szeminárium prefektusa, Polgári Bence köszöntötte a kispapokat. Rövid tanévnyitó beszédében Kruppa Tamás rektor az állandóság és változóság megkülönböztetéséről szólt, mely – miként hangsúlyozta – azért fontos, hogy a papnövendékek tisztában legyenek a helyükkel.

A szeminárium nem örök, ellenben olyan örök és változatlan dolgokra irányítja a figyelmet, melyek miatt érdemes minden ott töltött időt tartalmasan eltölteni – fogalmazott a papnevelő intézet rektora, kiemelve a különbözőségekben rejlő gazdagságot is.

Köszöntőjében Polyák Imre spirituális a lelkivezető jelenlétének fontosságára hívta fel a növendékek figyelmét. Leszögezte: hivatásuk gondozása szempontjából nagyon fontos, hogy a spirituális feladatokat hatékonyan meg tudják osztani lelkivezetőjükkel.

Ha lelki célokat (mint a papszentelés, a papi élet) tűznek ki célul, ahhoz teljes lelki életet kell élniük – hangsúlyozta a prefektus, aki arról is beszélt, hogy a kispapok és az elöljárók egymás munkatársai, ezért közös feladatuk az együttműködés. Hasznos instrukciókat adott, melyek elengedhetetlenül fontosak a szemináriumi munka és fejlődés szempontjából.

A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet hallgatói a tisztségek kiosztásával hivatalosan is megkezdték munkájukat az új tanévben.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria