A szeminárium örök dolgokra irányítja a figyelmet – Tanévkezdés a nyíregyházi papnevelő intézetben

2017. szeptember 13. szerda 14:08

A 2017/2018-as tanévben huszonhét papnövendék kezdte meg tanulmányait a nyíregyházi papnevelő intézet ideiglenes szemináriumában, Borbányán, öt előkészítő éves papnövendék az Ér utcai propedeutikus szemináriumban.

A papnövendékek beköltözésének időpontja szeptember 8-ára, az Istenszülő születésének ünnepére, a máriapócsi Kisboldogasszony-napi búcsú előtti péntekre esett. Szemináriumi évüket így fontos szolgálattal kezdték, melyet a magyar görögkatolikusság számára jelentős ünnepen, a Máriapócson szeptember 9-én és 10-én ünnepelt Kisboldogasszony-napi búcsún végeztek.

Nyíregyházára való visszatérésüket követően, szeptember 10-én tartották a Görögkatolikus Papnevelő Intézet évnyitóját, mely vecsernyével kezdődött. A vasárnap esti alkonyati zsolozsmát a szeminárium új rektora, Kruppa Tamás atya vezette.

Az imádságot közös vacsora követte; majd a szeminárium prefektusa, Polgári Bence köszöntötte a kispapokat. Rövid tanévnyitó beszédében Kruppa Tamás rektor az állandóság és változóság megkülönböztetéséről szólt, mely – miként hangsúlyozta – azért fontos, hogy a papnövendékek tisztában legyenek a helyükkel.

A szeminárium nem örök, ellenben olyan örök és változatlan dolgokra irányítja a figyelmet, melyek miatt érdemes minden ott töltött időt tartalmasan eltölteni – fogalmazott a papnevelő intézet rektora, kiemelve a különbözőségekben rejlő gazdagságot is.

Köszöntőjében Polyák Imre spirituális a lelkivezető jelenlétének fontosságára hívta fel a növendékek figyelmét. Leszögezte: hivatásuk gondozása szempontjából nagyon fontos, hogy a spirituális feladatokat hatékonyan meg tudják osztani lelkivezetőjükkel.

Ha lelki célokat (mint a papszentelés, a papi élet) tűznek ki célul, ahhoz teljes lelki életet kell élniük – hangsúlyozta a prefektus, aki arról is beszélt, hogy a kispapok és az elöljárók egymás munkatársai, ezért közös feladatuk az együttműködés. Hasznos instrukciókat adott, melyek elengedhetetlenül fontosak a szemináriumi munka és fejlődés szempontjából.

A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet hallgatói a tisztségek kiosztásával hivatalosan is megkezdték munkájukat az új tanévben.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
-tavolodoban-bucsu-kanyadi-sandortol
„Távolodóban” – Búcsú Kányádi Sándortól

A déli harangszóval érkezett a szomorú hír ma, 2018. június 20-án: meghalt Kányádi Sándor. A költőre és az emberre emlékezünk, akinek egyszer vendégei lehettünk.

2018. június 20. szerda
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

2018. június 20. szerda