A szentföldi keresztény vezetők szerint Izrael korlátozza az egyházak jogait

Kitekintő – 2017. szeptember 8., péntek | 12:15

A jeruzsálemi egyházak pátriárkái és vezetői közös dokumentumot írtak alá szeptember 5-én, határozott tiltakozásuknak adván hangot a szent város egységének aláásására és a szentföldi keresztény jelenlét meggyengítésére irányuló folyamatokkal szemben.

A jeruzsálemi egyházak pátriárkái és vezetői szerint „tudatos kísérlet van folyamatban a szent város egységének aláásására és a szentföldi keresztény jelenlét meggyengítésére. E terv világosan megnyilvánul a szent helyek status quójának közelmúltbeli megszegésében és abban a törvénytervezetben is, amelyet az izraeli parlament közel negyven képviselője írt alá, és amely korlátozná az egyházak jogait tulajdonaik felett” – közli a Fides nemzetközi katolikus hírügynökség. Ezen okok ösztönözték a jeruzsálemi keresztény egyházak és közösségek legmagasabb szintű képviselőit arra, hogy közös nyilatkozatot írjanak alá, amelyben határozott tiltakozásuknak adnak hangot bármely hatóság vagy csoport által végrehajtott bármiféle lépés ellen, amely megszegi és aláássa azokat a törvényeket, egyezményeket és rendelkezéseket, amelyek évszázadokig szabályozták életüket.

Az egyházak által szeptember 5-én közzétett dokumentumot a Jeruzsálemben jelen levő keresztény egyházak és közösségek tizenhárom vezetője írta alá: köztük III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka, Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora és Francesco Patton szentföldi ferences kusztos.

A keresztény egyházaknak a status quo, vagyis a jeruzsálemi óváros vallási közösségei közötti együttélést szabályozó rend miatti aggodalmát az az ítélet váltotta ki, amelyet az izraeli bíróság hozott augusztus elején, hosszú peres eljárást követően. Elutasította ugyanis a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus jogi kezdeményezését, amellyel igyekezett „illegálisnak és illetéktelennek” elismertetni azon vásárlásokat, amelyeket az Ateret Cohanim zsidó szervezet hajtott végre a patriarkátus egyes tulajdonait illetően 2004-ben. Ehhez az esethez kapcsolódik az a közelmúltbeli törvényjavaslat, amelyet a tulajdonkezelésről nyújtottak be a knesszetben, s az egyházi vezetők politikai irányultságúnak tekintenek.

„Az elítélt kísérletek nemcsak egy egyházat érintenek, hanem mindannyiunkat sújtanak, keresztényeket és minden jóakaratú embert a világon – fogalmaznak közös nyilatkozatukban a jeruzsálemi keresztény vezetők. – Mindig hűségesek voltunk küldetésünkhöz, hogy biztosítsuk Jeruzsálem és a szent helyek nyitottságát mindenki felé, különbségtétel vagy diszkrimináció nélkül.”

Az aláírók kijelentik, hogy támogatják a görög ortodox patriarkátus fellebbezését az izraeli legfelsőbb bírósághoz az augusztusi ítélet ellen, amely az erősen vitatott ingatlanokra vonatkozik. A világ keresztény vezetőihez és híveihez, illetve a kormányfőkhöz fordulnak, hogy támogassák nemzetközi szinten széles körben azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szent helyeken a status quo szabályainak tiszteletben tartására irányulnak. Ez konkrét hozzájárulás az igazságos és tartós béke megerősítéséhez az egész régióban – hangsúlyozzák a jeruzsálemi egyházak pátriárkái és vezetői.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria