A Szentföldön vandálok megszentségtelenítettek egy templomot

Kitekintő – 2017. szeptember 23., szombat | 15:22

Szeptember 20-án, szerdán vandálok megszentségtelenítették a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Beit Gemal-i szalézi kolostorhoz tartozó Szent István-templomot.

Az elkövetők összetörtek egy Szűz Mária-szobrot és több üvegablakot, amelyek Jézus életének fontos pillanatait ábrázolták. A hírt a SIR olasz katolikus hírügynökség tette közzé a jeruzsálemi latin patriarkátus forrásaira hivatkozva.

Giacinto Boulos Marcuzzo püspök, a patriarkátus jeruzsálemi és palesztinai helynöke felkereste a templomot és a látogatást követően kijelentette: „Nem pusztán vandalizmusról, hanem a nép hitének és szent helyeinek szent jellege ellen elkövetett cselekményről van szó. A Szentföld mély hittel és hatalmas kulturális gazdagsággal rendelkező terület. Együtt kell élnünk a vallások sokszínűségében. Alapvetően fontos egymás kölcsönös elfogadása a különbözőségben.”

A patriarkátusi helynök szerint az eset illeszkedik a múltban elkövetett támadások sorába. Az elkövetőkről egyelőre biztosat nem tudnak; Tagbában és a Szentföldön máshol több keresztény épületben követtek el hasonló támadásokat a közelmúltban. 2015 decemberében egy kolostor temetőjében követtek el vandál cselekményeket, számos sír keresztjét kiszakították a földből. A jeruzsálemi latin patriarkátus határozottan elítéli ezt a „szörnyű támadást”. Egyben emlékeztet, hogy „a nevelés jelenti a megoldást, amellyel megtanítható a népek vallási és kulturális különbözőségeinek a tiszteletben tartása”.

A szentföldi katolikus püspökök gyűlése is keményen elítéli a történteket. Szóvivőjük, Wadie Abunassar hangsúlyozza: „Sajnálattal és dühvel ítéljük el ezeket a bűncselekményeket, amelyek az utóbbi években sokszor megismétlődtek. Ugyanakkor nem tapasztaljuk sem a biztonságot, sem az erőfeszítést az állam részéről e veszélyes jelenség ellen.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria