A Szentlélekről nevezték el a sajópálfalai görögkatolikus lelkigyakorlatos házat

2018. december 4. kedd 15:51

November 30-án Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg a sajópálfalai templom és a monostor dombjának lábánál álló új lelkigyakorlatos házat, mely az elcsendesedő imádságra vágyó zarándokok szálláshelyéül szolgál majd.

„Kicsi, de annál nagyobb jelentőségű ünnepre gyűltünk össze e nagy múltú görögkatolikus községben, a szerzetesnővérek imádságának árnyékában” – mondta a szentelésen Kocsis Fülöp.

Hogy a lelkigyakorlatos ház szerepét bemutassa, a főpásztor két szentírási történetet állított párhuzamba. Lukács evangéliumának részletére utalva kifejtette: Zakeus mindent megtesz azért, hogy Jézust láthassa, Jézus megszólítja őt, és betér házába. A bizánci liturgiában házszentelésen ezt az evangéliumot olvasva imádkoznak, és kérik az Urat, hogy lépjen be ebbe a házba.

Az emmauszi tanítványok történetében Jézus a tanítványok hívására lép be házukba: „Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De marasztalták: »Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben van.« Betért hát, és velük maradt.” Kocsis Fülöp kifejtette: reméli, hogy ez a ház is „emmauszi ház” lesz, ahova Istent kereső szívvel jönnek az emberek, és ahová betér Jézus, ahol lehet vele találkozni, ahol életek fordulnak meg, és hogy akik innen hazatérnek, misszionáriusokká lesznek.

Orosz Atanáz püspök a Szentlélekről nevezte el az új lelkigyakorlatos házat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle