A Szentlélekről nevezték el a sajópálfalai görögkatolikus lelkigyakorlatos házat

2018. december 4., kedd | 15:51

November 30-án Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg a sajópálfalai templom és a monostor dombjának lábánál álló új lelkigyakorlatos házat, mely az elcsendesedő imádságra vágyó zarándokok szálláshelyéül szolgál majd.

„Kicsi, de annál nagyobb jelentőségű ünnepre gyűltünk össze e nagy múltú görögkatolikus községben, a szerzetesnővérek imádságának árnyékában” – mondta a szentelésen Kocsis Fülöp.

Hogy a lelkigyakorlatos ház szerepét bemutassa, a főpásztor két szentírási történetet állított párhuzamba. Lukács evangéliumának részletére utalva kifejtette: Zakeus mindent megtesz azért, hogy Jézust láthassa, Jézus megszólítja őt, és betér házába. A bizánci liturgiában házszentelésen ezt az evangéliumot olvasva imádkoznak, és kérik az Urat, hogy lépjen be ebbe a házba.

Az emmauszi tanítványok történetében Jézus a tanítványok hívására lép be házukba: „Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De marasztalták: »Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben van.« Betért hát, és velük maradt.” Kocsis Fülöp kifejtette: reméli, hogy ez a ház is „emmauszi ház” lesz, ahova Istent kereső szívvel jönnek az emberek, és ahová betér Jézus, ahol lehet vele találkozni, ahol életek fordulnak meg, és hogy akik innen hazatérnek, misszionáriusokká lesznek.

Orosz Atanáz püspök a Szentlélekről nevezte el az új lelkigyakorlatos házat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle