A Szentlélekről nevezték el a sajópálfalai görögkatolikus lelkigyakorlatos házat

2018. december 4. kedd, 15:51

November 30-án Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg a sajópálfalai templom és a monostor dombjának lábánál álló új lelkigyakorlatos házat, mely az elcsendesedő imádságra vágyó zarándokok szálláshelyéül szolgál majd.

„Kicsi, de annál nagyobb jelentőségű ünnepre gyűltünk össze e nagy múltú görögkatolikus községben, a szerzetesnővérek imádságának árnyékában” – mondta a szentelésen Kocsis Fülöp.

Hogy a lelkigyakorlatos ház szerepét bemutassa, a főpásztor két szentírási történetet állított párhuzamba. Lukács evangéliumának részletére utalva kifejtette: Zakeus mindent megtesz azért, hogy Jézust láthassa, Jézus megszólítja őt, és betér házába. A bizánci liturgiában házszentelésen ezt az evangéliumot olvasva imádkoznak, és kérik az Urat, hogy lépjen be ebbe a házba.

Az emmauszi tanítványok történetében Jézus a tanítványok hívására lép be házukba: „Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De marasztalták: »Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben van.« Betért hát, és velük maradt.” Kocsis Fülöp kifejtette: reméli, hogy ez a ház is „emmauszi ház” lesz, ahova Istent kereső szívvel jönnek az emberek, és ahová betér Jézus, ahol lehet vele találkozni, ahol életek fordulnak meg, és hogy akik innen hazatérnek, misszionáriusokká lesznek.

Orosz Atanáz püspök a Szentlélekről nevezte el az új lelkigyakorlatos házat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd