A Szentlélekről nevezték el a sajópálfalai görögkatolikus lelkigyakorlatos házat

2018. december 4. kedd 15:51

November 30-án Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg a sajópálfalai templom és a monostor dombjának lábánál álló új lelkigyakorlatos házat, mely az elcsendesedő imádságra vágyó zarándokok szálláshelyéül szolgál majd.

„Kicsi, de annál nagyobb jelentőségű ünnepre gyűltünk össze e nagy múltú görögkatolikus községben, a szerzetesnővérek imádságának árnyékában” – mondta a szentelésen Kocsis Fülöp.

Hogy a lelkigyakorlatos ház szerepét bemutassa, a főpásztor két szentírási történetet állított párhuzamba. Lukács evangéliumának részletére utalva kifejtette: Zakeus mindent megtesz azért, hogy Jézust láthassa, Jézus megszólítja őt, és betér házába. A bizánci liturgiában házszentelésen ezt az evangéliumot olvasva imádkoznak, és kérik az Urat, hogy lépjen be ebbe a házba.

Az emmauszi tanítványok történetében Jézus a tanítványok hívására lép be házukba: „Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De marasztalták: »Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben van.« Betért hát, és velük maradt.” Kocsis Fülöp kifejtette: reméli, hogy ez a ház is „emmauszi ház” lesz, ahova Istent kereső szívvel jönnek az emberek, és ahová betér Jézus, ahol lehet vele találkozni, ahol életek fordulnak meg, és hogy akik innen hazatérnek, misszionáriusokká lesznek.

Orosz Atanáz püspök a Szentlélekről nevezte el az új lelkigyakorlatos házat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57