A Szentszék csatlakozott az ENSZ korrupció elleni egyezményéhez

Kitekintő – 2016. szeptember 23., péntek | 16:06

Pietro Parolin bíboros államtitkár szeptember 19-én, hétfőn az ENSZ New York-i székházában hivatalosan átadta a Szentszék csatlakozási dokumentumát a világszervezet korrupció elleni egyezményéhez, amely október 19-én lép hatályba.


A L’Osservatore Romano vatikáni napilap egyik cikkében Paul Gallagher érsek, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkára emlékeztet rá, hogy Ferenc pápa a korrupciót a társadalom egyik fekélyének nevezte, és arra szólított, hogy erőteljesen küzdjünk ellene. A pápa tehát elrendelte, hogy a Szentszék és a Vatikán igazodjanak a széles körben elfogadott nemzetközi normákhoz a korrupció megelőzése érdekében, mind a közszféra, mind a gazdasági élet területén. Gallagher érsek szólt az úgynevezett Méridai Egyezményről (az ENSZ korrupció elleni egyezménye, melyet a mexikói Méridában 2003. december 10-én fogadtak el), amely a legfőbb nemzetközi megállapodás a közszférában elkövetett korrupciós bűncselekmények megelőzésére és visszaszorítására.

Az egyezményt aláíró államok kötelesek törvényileg üldözni és büntetni a korrupció minden aktív vagy passzív formáját. Ezen túl részletes normatíva segíti a tagállamok közötti igazságszolgáltatást a kiadatás, a bírósági megkeresés, a jogtalanul szerzett javak visszaadása, a technikai segítség és az információcsere útján. A vatikáni főpásztor kiemeli, hogy a Szentszék már életbe léptetett ilyen jellegű jogi eszközöket, hogy megelőzze, illetve feltárja az esetleges korrupciós ügyeket, valamint hogy megfelelő intézkedéseket javasoljon az illetékes hatóságoknak ilyen jellegű bűncselekmények felszámolására.

Gallagher érsek arra is rámutatott, hogy a jövőben a Római Kúria és Vatikán városállam illetékes hivatalainak felül kell vizsgálniuk ügymenetüket, hogy az megfeleljen az egyezmény előírásainak. Az államközi kapcsolatok titkára végül annak a reményének adott hangot, hogy a Szentszék csatlakozása az ENSZ korrupció elleni egyezményéhez hozzájárulhat a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez, melyek a közügyek átlátható és megfelelő kezelését célozzák.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria