A Szeretethimnusz interpretációjával kezdődik a Nemzeti Énekkar új hangversenysorozata

2018. október 16., kedd | 12:44

Új sorozatot indít október 18-án, csütörtökön a Nemzeti Énekkar, a Pászti-bérlet hangversenyeit a budapesti Olasz Kultúrintézetben hallhatja a közönség.

Az első hangversenyen, október 18-án, csütörtökön Haydn Nelson-miséje és Orbán György Ricercare című műve hangzik el Somos Csaba vezényletével. A Nemzeti Énekkar 80 fős vegyeskara mellett az 55 fős Angelica Leánykar, valamint Szemere Zita szoprán, Bakos Kornélia mezzoszoprán, Szappanos Tibor tenor, Bakonyi Marcell bariton, Lisztes László narrátor és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is közreműködik – közölték a Nemzeti Filharmonikusok október 15-én, hétfőn az MTI-vel.

„A Nemzeti Énekkar történetének igen fontos állomása a Pászti-sorozat elindulása. Alapító karnagyunk emléke előtt tisztelgünk, és új hangversenysorozatunk első műsorának is legfontosabb törekvése a szeretet közvetítése a zenén keresztül. Együttesünk kiemelt missziójának tartja a klasszikus remekművek és a modern, új alkotások megszólaltatását. Így esett választásunk Haydn Nelson-miséjére és Orbán György Ricercare című oratóriumára” – idézi a közlemény Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója szavait.

Az 1798-ban elkészült misében Haydn a napóleoni háborúk folyamatos veszélyei miatt Európát féltve a legszemélyesebb együttérzését, aggodalmait, reményeit fogalmazta meg. Amikor e háborúk angol hadvezére, Nelson admirális 1800-ban Lady Hamiltonnal együtt Bécsben meglátogatta Haydnt, a mester előadatta a hadvezér 1798-as abukiri győzelme idején keletkezett művet, amelyet ettől kezdve neveznek Nelson-misének.

Orbán György Ricercare műve Szent Pál korintusiaknak írott első levelének Szeretethimnuszként is ismert részletét interpretálja személyes hangon. Ahogyan a szerző fogalmaz, a darab próbálkozás, olvasat, amelynek központjában „fúgaféleség” található. A Kossuth-díjas művész ezért is választotta címnek és egyben műfajmegjelölésnek a korai barokk fúgákra utaló, de keresgélést is jelentő olasz ricercare szót. Az alkotás négy szakaszból áll, amelyek között összefüggést teremtenek a közös témák és motívumok, valamint az egységes tempó.

Forrás: MTI

Fotó: Nemzeti Filharmonikusok

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd