A Szeretethimnusz interpretációjával kezdődik a Nemzeti Énekkar új hangversenysorozata

2018. október 16. kedd 12:44

Új sorozatot indít október 18-án, csütörtökön a Nemzeti Énekkar, a Pászti-bérlet hangversenyeit a budapesti Olasz Kultúrintézetben hallhatja a közönség.

Az első hangversenyen, október 18-án, csütörtökön Haydn Nelson-miséje és Orbán György Ricercare című műve hangzik el Somos Csaba vezényletével. A Nemzeti Énekkar 80 fős vegyeskara mellett az 55 fős Angelica Leánykar, valamint Szemere Zita szoprán, Bakos Kornélia mezzoszoprán, Szappanos Tibor tenor, Bakonyi Marcell bariton, Lisztes László narrátor és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is közreműködik – közölték a Nemzeti Filharmonikusok október 15-én, hétfőn az MTI-vel.

„A Nemzeti Énekkar történetének igen fontos állomása a Pászti-sorozat elindulása. Alapító karnagyunk emléke előtt tisztelgünk, és új hangversenysorozatunk első műsorának is legfontosabb törekvése a szeretet közvetítése a zenén keresztül. Együttesünk kiemelt missziójának tartja a klasszikus remekművek és a modern, új alkotások megszólaltatását. Így esett választásunk Haydn Nelson-miséjére és Orbán György Ricercare című oratóriumára” – idézi a közlemény Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója szavait.

Az 1798-ban elkészült misében Haydn a napóleoni háborúk folyamatos veszélyei miatt Európát féltve a legszemélyesebb együttérzését, aggodalmait, reményeit fogalmazta meg. Amikor e háborúk angol hadvezére, Nelson admirális 1800-ban Lady Hamiltonnal együtt Bécsben meglátogatta Haydnt, a mester előadatta a hadvezér 1798-as abukiri győzelme idején keletkezett művet, amelyet ettől kezdve neveznek Nelson-misének.

Orbán György Ricercare műve Szent Pál korintusiaknak írott első levelének Szeretethimnuszként is ismert részletét interpretálja személyes hangon. Ahogyan a szerző fogalmaz, a darab próbálkozás, olvasat, amelynek központjában „fúgaféleség” található. A Kossuth-díjas művész ezért is választotta címnek és egyben műfajmegjelölésnek a korai barokk fúgákra utaló, de keresgélést is jelentő olasz ricercare szót. Az alkotás négy szakaszból áll, amelyek között összefüggést teremtenek a közös témák és motívumok, valamint az egységes tempó.

Forrás: MTI

Fotó: Nemzeti Filharmonikusok

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
a-szexualitasban-kifejezodo-szeretet-meltosaga-es-szepsege-cupich-biboros-eloadasa-dublinban
A szexualitásban kifejeződő szeretet méltósága és szépsége – Cupich bíboros előadása Dublinban

Augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Sorozatunkban ezúttal Blase Cupich bíboros, chicagói érsek előadását összegezzük, aki a házastársi szeretet testi dimenziójáról beszélt és vezetett beszélgetést augusztus 23-án.

19:58
az-iraki-szir-keresztenyek-beke-es-remeny-emberei-eloadas-pazmanyon
Az iraki szír keresztények a béke és a remény emberei – Előadás a Pázmányon

„Az iraki kereszténység helyzete az Iszlám Állam után” címmel Yohanna Petros Mouche moszuli szír katolikus érsek és Nicodemus Daoud Matti Sharaf moszuli szír ortodox érsek tartott előadást november 14-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

15:04