A szexuális erőszak áldozatainak ajánlják az idei Nobel-békedíjakat

2018. október 12. péntek, 14:51

A szexuális erőszak áldozatainak ajánlották kitüntetésüket az idei Nobel-békedíjasok, Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki jazidi kurd emberi jogi aktivista – jelentették be október 5-én Oslóban.

A jelöltek a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelmükért részesültek ebben az elismerésben – olvasható a bizottság indoklásában. Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban. A jazidi vallású Murad az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai által megerőszakolt nők jogaiért küzd.

Murad a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetést és meghatottságot érez a díjjal kapcsolatban. „Mint egykori áldozat, hálás vagyok ezért a lehetőségért, hogy felhívhatom a nemzetközi figyelmet a jazidik nehéz helyzetére, akik elképzelhetetlen bűncselekményeket szenvedtek el a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) által elkövetett népirtás óta, amely 2014-ben kezdődött – mondta. – Ajánlom ezt a díjat minden jazidinak, irakinak, kurdnak, minden kisebbségnek és a szexuális erőszak áldozatainak világszerte” – áll Murad közleményében.

Az Iszlám Állam őt is elrabolta 2014-ben Moszul elfoglalásakor, és szexrabszolgaként adták-vették. Tanúja volt sok más nő megerőszakolásának is. Hat fivérét és anyját meggyilkolták, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Végül egy szunnita muszlim család segítségével tudott megszökni a dzsihadisták fogságából. 2017-ben Az utolsó lány címmel megírta az általa átélt és látott szörnyűségeket.

Mukwege szintén a szexuális erőszak áldozatainak ajánlotta díját. „Ez azt bizonyítja, hogy már elismernek titeket. Ennek a díjnak nem lenne semmi értelme, ha nem ismerné el a nők harcát” – mondta a 63 éves kongói sebész-nőgyógyász. Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban, Bukavu városban. Az orvos 1999 óta a szexuális erőszak több mint 85 ezer áldozatát fizikai kezelésben és pszichológiai támogatásban. „Éppen egy műtét közepén voltam, amikor az emberek üdvrivalgásban törtek ki körülöttem” – mondta a telefonban Mukwege a Nobel Alapítvány hivatalos honlapja szerint. „Nagyon megható volt” – tette hozzá. Mukwege közleményében elmondta továbbá: nagyon tiszteli Muradot bátorságáért és erejéért, megtisztelve érzi magát, hogy együtt említik vele, mint a Nobel-békedíj kitüntetettjét.

António Guterres ENSZ-főtitkár gratulált az idei Nobel-békedíjasoknak, akiket „az emberi méltóság védelmezőinek” nevezett. Guterres kiemelte Murad „erőteljes pártfogását”, amellyel – mint azt az ENSZ-főtitkár mondta – hozzájárult az ENSZ-vizsgálathoz, amelyet az Iszlám Állam tagjai által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatosan folytat a világszervezet. Az ENSZ-főtitkár „az emberi jogok rettenthetetlen bajnokának” nevezte Mukwegét, aki ellen korábban merényletet is megkíséreltek.

A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll – döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A többi Nobel-díjtól eltérően a békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de mindegyiket december 10-én. 

Forrás: Híradó.hu/MTI

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

19:29
voltal-mar-szerelmes-csaladoran-boldogsag-nyomaban
Voltál már szerelmes? – Családórán a boldogság nyomában

A családi életet, házasságot, párkapcsolatot, gyereknevelést a középpontba állító konferenciára hívták az érdeklődőket február 15-én Kecskemétre. A házasság hetéhez kapcsolódva a Családi Életre Nevelés programját mutatta be a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület.

15:02
Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 17.

Mai evangélium – 2019. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,17.20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle