A Szombathelyi Egyházmegye területén élő nemzetiségek találkoztak

2018. június 14. csütörtök 13:33

Első alkalommal találkoztak június 9-én a Szombathelyi Egyházmegye német, horvát és szlovén nemzetiségű hívei a Vas megyei Kőszegfalván.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó – melynek időpontja egybeesett Kőszegfalva alapításának évfordulójával – több száz hívőt vonzott az egyházmegye különböző településeiről. A délelőtt folyamán koszorúzással emlékeztek meg a német lakosság kitelepítéséről. Az ünnepségen Székely János szombathelyi megyéspüspök is részt vett.

Beszédében két dologra figyelmeztette a résztvevőket a főpásztor. Elsősorban arra, hogy fogják meg egymás kezét, mert azok a dolgok, melyek a múltban szembeállították a nemzetiségeket, csupán a nagyhatalmak érdekei voltak; a nemzetiségek valójában egymás testvérei, akik csak együtt boldogulhatnak a Kárpát-medencében. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy Krisztus kezét is meg kell fogni, mert ő az, aki igazán egybetart minket.

Az európai kultúra gyökérzete a keresztény hit, azok az értékek, melyek az evangéliumból fakadnak. Ehhez a forráshoz hűségesnek kell maradni, mert ha ettől elvágjuk magunkat, kultúráink kiszáradnak, elhalnak, elpusztulnak. A mai napnak talán ez a legfőbb üzenete: fogjuk meg egymás kezét és fogjuk meg Krisztus kezét! – buzdított Székely János.

A megemlékezés után kétnyelvű szentmisét tartottak a résztvevők számára, melynek kezdetén a megyéspüspök horvát, német és szlovén nyelven köszöntötte a híveket. Elmondta, szeretné, ha a nemzetiségek találkozójával hagyomány teremtődne, és lehetőség lenne évről évre találkozni, mindig más-más településen. A főpásztor Illyés Gyulát idézte, aki szerint a szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol. „Gyökereink a kereszténység, nyelvünk, kultúránk! Őrizzék, ápolják, adják tovább a következő generációknak! Mint az egyházmegye püspöke minden tőlem telhetőt megtéve támogatom ebben a törekvésükben egyházmegyénk nemzeti kisebbségeit.”

Homíliájában Székely János arról beszélt, hogy a Szombathelyi Egyházmegyének nagy kincsei az itt élő nemzeti kisebbségek.

Ezek a közösségek egyházmegyénk különleges értékei – fogalmazott. – Ott van a különböző nemzetiségek hite és szeretete a történelmükben. Elég csak a szlovén kisebbség részéről Kühár Flórisra, vagy nagy horvátjainkra, Zrínyi Miklósra, a szigetvári hősre és Jurisics Miklósra, Kőszeg hős védőjére gondolnunk. És ott vannak a nagyszerű, tehetséges és szent életű németek-svábok is újra és újra a magyar múltunkban. Rengeteg nevet lehetne említeni, de csak hogy néhány érdekességet mondjak: a legnagyobb magyar, Széchenyi István jobban tudott németül, mint magyarul; a boldoggá avatott Batthyány-Strattman László a naplóját németül írta, a családban nagyon sok német nagymama, nagynéni, rokon volt, így a család anyanyelve a német volt. De gondolhatunk a 20. század szent életű embereire is: Mindszenty József, vagyis Pehm József, német gyökerű családból született; Boldog Brenner János, amint a neve is mondja, szintén német gyökerű családból származik. Rengeteg kincset kaptunk az itteni németségtől. Hazánknak óriási kincsei a nemzeti kisebbségek. Mintha jobban ragaszkodnának hitükhöz is.

A szentmisét közös ebéd követte, majd a nemzetiségi csoportok mutatkoztak be kulturális műsorokkal. 

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda