A Vatikán ismertette a püspöki szinódus programját

2014. október 4., szombat | 10:05

Vasárnap a Ferenc pápa által celebrált ünnepi szentmisével veszi kezdetét a rendkívüli püspöki szinódus, amelynek részletes programját Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár a Vatikánban pénteken tartott sajtótájékoztatón ismertette – tájékoztat az MTI.

Szombaton a római Szent Péter téren az olasz püspöki kar (Cei) által meghirdetett virrasztással imádkoznak a szinódus sikeréért.

A tanácskozás október 19-én zárul a püspöki szinódus intézményét bevezető pápa, VI. Pál (1963-1978) boldoggá avatásával. A püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlése így két hétig tart majd. Azért rendkívüli, mivel sürgős témákat tárgyal meg, továbbá rövidebb és kisebb létszámú, mint egy rendes szinódus – magyarázta Lorenzo Baldisseri szinódusi főtitkár.

Elmondta, hogy a szinóduson 191-en vesznek részt, közöttük a világ 114 püspöki karának elnöke, 61 bíboros, 7 pátriárka. Európából hetvennyolcan, Afrikából negyvenketten, Észak- és Dél-Amerikából harmincnyolcan, Ázsiából huszonkilencen, Óceániából négyen érkeznek. A szinódus munkájában 16 laikus szakértő és 38 megfigyelő is részt vesz, közöttük házastársak is, akik az ülésnapok bevezető felszólalásait tartják. A szinóduson Ferenc pápa is jelen lesz.

A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében című szinódus első hetén a szinódus résztvevői plenáris üléseken veszik végig a júniusban bemutatott szinódusi munkadokumentum (Instrumentum Laboris) témáit a házasságtól és családalapítástól a katolikus szellemű gyermeknevelésig. A szinódus második hetén munkacsoportokban folyik a munka és a szinódus zárójelentésének kidolgozása, amelyet október 18-án mutatnak be, majd átadnak Ferenc pápának.

Baldisseri bíboros hangsúlyozta, a rendkívüli szinóduson nem születnek döntések. Ezeket a szintén a családról szóló, 2015 őszére kitűzött rendes püspöki szinódus hozhatja meg.

„Tudjuk, hogy a közvélemény várakozása kíséri a szinódust, de fordulat most nem várható, arra még várni kell” – fogalmazott Lorenzo Baldisseri. A szinódus főtitkára hozzátette, az elvált és polgárilag újraházasodott párok áldoztatása csak az egyik a püspöki találkozó számos témája közül.

A Vatikán honlapján külön csatorna és Twitter-fiók számol be a szinódus napjainak eseményeiről.

A Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapja Baldisseri bíboros sajótájékoztatója alapján ismerteti a munka menetét:

Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor október 6-án, reggel felolvassa a vita előtti jelentést (Relatio ante disceptationem), amely összefoglalja a szinódusi atyák által a főtitkársághoz előzőleg eljuttatott szövegeket. A 15 általános kongregációt minden reggel az auditorok között jelen lévő házaspárok négyperces felszólalása nyitja meg. Egy vegyes házasság tapasztalatairól egy muzulmán férj és katolikus felesége számolnak be.

Október 13-án, a szinódus félidején reggel készítik el az összejövetel mérlegét, azaz felolvassák a vita utáni jelentést, majd a megbeszélések zárt ajtók mögött folytatódnak, a circuli minores-nek nevezett szekcióüléseken dolgozzák ki a záródokumentumot.

Nagymértékű szólásszabadság jellemzi majd a szinódusi ülést, amely minden bizonnyal a kölcsönös tisztelet, szeretet és a hiteles konstruktivitás légkörében zajlik majd. Fontos, hogy világosan és bátran fejezzük ki gondolatainkat. A kiegyensúlyozott és lojális légkörben a résztvevők nem arra kaptak meghívást, hogy saját nézőpontjukat helyezzék előtérbe, hanem arra, hogy közösen keressék az igazságot – fejtette ki a sajtótájékoztatón Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár.

Fotó: Catholicherald.co.uk

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle