A vatikáni csendőrség letartóztatta Carlo Alberto Capella volt szentszéki diplomatát

2018. április 12. csütörtök 14:32

Április 7-én a szentszéki sajtóközpont közleményt adott ki Carlo Alberto Capella prelátus ügyében. Eszerint Vatikánváros Állam bíróságának ügyésze indítványára a vizsgálóbíró letartóztatási parancsot adott ki Carlo Alberto Capella ellen. A határozatot a vatikáni csendőrség hajtotta végre.

A vizsgálóbíró a 2013-as VIII. törvény 10. cikkelyének 3. és 5. bekezdése alapján rendelte el az intézkedést. A gyanúsítottat az igazságügyi hatóság rendelkezésére álló csendőrségi laktanya cellájában őrzik. A letartóztatás lezárja az ügyész által indított nyomozást.

Carlo Alberto Capella a Szentszék washingtoni apostoli nunciatúrájának tanácsosa volt 2015 óta. 1993-ban szentelték pappá Milánóban. 2004-ben lépett be a szentszéki diplomáciai testületbe. Korábban Hongkongban, majd a Vatikáni Államtitkárságon teljesített szolgálatot.

A CNA amerikai katolikus hírügynökség szerint Capella prelátust a Szentszék 2017 szeptemberében hívta vissza a washingtoni nunciatúráról, miután az amerikai külügyminisztérium augusztus 21-én tájékoztatta a Vatikánt a szentszéki diplomata feltételezett törvénysértéséről: gyermekpornográf képek birtoklása, terjesztése és eladása. Az amerikai külügyminisztérium kérte a Szentszéktől, hogy vonja vissza Carlo Alberto Capella diplomáciai mentességét, amelyet a Szentszék elutasított. Az amerikai külügyminisztérium eljuttatta a vatikáni ügyészhez az üggyel kapcsolatos adatokat. A vatikáni nyomozás 2017 őszén kezdődött meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00