A vatikáni csendőrség letartóztatta Carlo Alberto Capella volt szentszéki diplomatát

2018. április 12. csütörtök 14:32

Április 7-én a szentszéki sajtóközpont közleményt adott ki Carlo Alberto Capella prelátus ügyében. Eszerint Vatikánváros Állam bíróságának ügyésze indítványára a vizsgálóbíró letartóztatási parancsot adott ki Carlo Alberto Capella ellen. A határozatot a vatikáni csendőrség hajtotta végre.

A vizsgálóbíró a 2013-as VIII. törvény 10. cikkelyének 3. és 5. bekezdése alapján rendelte el az intézkedést. A gyanúsítottat az igazságügyi hatóság rendelkezésére álló csendőrségi laktanya cellájában őrzik. A letartóztatás lezárja az ügyész által indított nyomozást.

Carlo Alberto Capella a Szentszék washingtoni apostoli nunciatúrájának tanácsosa volt 2015 óta. 1993-ban szentelték pappá Milánóban. 2004-ben lépett be a szentszéki diplomáciai testületbe. Korábban Hongkongban, majd a Vatikáni Államtitkárságon teljesített szolgálatot.

A CNA amerikai katolikus hírügynökség szerint Capella prelátust a Szentszék 2017 szeptemberében hívta vissza a washingtoni nunciatúráról, miután az amerikai külügyminisztérium augusztus 21-én tájékoztatta a Vatikánt a szentszéki diplomata feltételezett törvénysértéséről: gyermekpornográf képek birtoklása, terjesztése és eladása. Az amerikai külügyminisztérium kérte a Szentszéktől, hogy vonja vissza Carlo Alberto Capella diplomáciai mentességét, amelyet a Szentszék elutasított. Az amerikai külügyminisztérium eljuttatta a vatikáni ügyészhez az üggyel kapcsolatos adatokat. A vatikáni nyomozás 2017 őszén kezdődött meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat