A védtelen kiskorú migránsokra hívja fel a figyelmet a jövő évi elvándorlók és menekültek világnapja

2016. június 23. csütörtök 10:04

A „Védtelen és hang nélküli kiskorú migránsok” témát választotta Ferenc pápa az elvándorlók és menekültek 103. világnapjára, amelyet 2017. január 15-én ünneplünk.

Az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa közleményében megállapítja: a migráció világjelenség, nem pusztán Európát vagy a Földközi-tengert érinti. Valamennyi földrész érintett a kérdésben, ami nem pusztán munkát vagy jobb életkörülményeket kereső embereket jelent, hanem olyan felnőtteket és kiskorúakat, akik valódi tragédiák elől menekülnek.

Mint írják, biztosítani kell, hogy minden egyes célországban teljes mértékben tiszteletben tartsák a migránsok és családjaik jogait. A legaggasztóbb a kiskorúak helyzete a nemzetközi migrációban. A gyerekek és a nők a legkiszolgáltatottabbak ebben a jelenségben, és éppen a kiskorúak a legsérülékenyebbek, akik gyakran láthatatlanok, mert okmányok és kísérő nélkül érkeznek.

A jövő évi világnap témájával – „Védtelen és hang nélküli kiskorú migránsok” – a Szentatya a legkisebbekre kívánja irányítani a figyelmet. Gyakran a gyermekek egyedül érkeznek a célországokba, nem képesek hallatni hangjukat, és könnyen lábbal tiporják emberi jogaikat. Az elvándorlók és menekültek világnapjára a szokásnak megfelelően pápai üzenetet tesznek majd közzé.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15