A védtelen kiskorú migránsokra hívja fel a figyelmet a jövő évi elvándorlók és menekültek világnapja

2016. június 23. csütörtök 10:04

A „Védtelen és hang nélküli kiskorú migránsok” témát választotta Ferenc pápa az elvándorlók és menekültek 103. világnapjára, amelyet 2017. január 15-én ünneplünk.

Az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa közleményében megállapítja: a migráció világjelenség, nem pusztán Európát vagy a Földközi-tengert érinti. Valamennyi földrész érintett a kérdésben, ami nem pusztán munkát vagy jobb életkörülményeket kereső embereket jelent, hanem olyan felnőtteket és kiskorúakat, akik valódi tragédiák elől menekülnek.

Mint írják, biztosítani kell, hogy minden egyes célországban teljes mértékben tiszteletben tartsák a migránsok és családjaik jogait. A legaggasztóbb a kiskorúak helyzete a nemzetközi migrációban. A gyerekek és a nők a legkiszolgáltatottabbak ebben a jelenségben, és éppen a kiskorúak a legsérülékenyebbek, akik gyakran láthatatlanok, mert okmányok és kísérő nélkül érkeznek.

A jövő évi világnap témájával – „Védtelen és hang nélküli kiskorú migránsok” – a Szentatya a legkisebbekre kívánja irányítani a figyelmet. Gyakran a gyermekek egyedül érkeznek a célországokba, nem képesek hallatni hangjukat, és könnyen lábbal tiporják emberi jogaikat. Az elvándorlók és menekültek világnapjára a szokásnak megfelelően pápai üzenetet tesznek majd közzé.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-kozkinccse-valt-ernst-kodex-utohang-szent-marton-evehez
Utóhang Szent Márton évéhez – Közkinccsé vált az Ernst-kódex

Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.

2017. április 27. csütörtök
a-szent-laszlo-ev-kiemelt-programjai-egyhazmegyeinkben
A Szent László-év kiemelt programjai egyházmegyéinkben

Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a magyar kormány, amelyhez egyházmegyéink is csatlakoztak. Az alábbiakban a Szent László-év kiemelt egyházmegyei programjait közöljük.

2017. április 27. csütörtök