A Vigyázó Miklós közösségi terem megáldása Angyalföldön – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. június 8., vasárnap | 13:14

Június 7-én, szombaton, pünkösd előestéjén Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be az angyalföldi Szent Mihály-templomban, majd ünnepélyesen megáldotta a plébánia 2013-ban elhunyt plébánosáról, Vigyázó Miklósról elnevezett új közösségi termet.

Az első szombati szentmise előtt, 6 órakor Erdő Péter bíboros vezetésével a magyar ifjúságért és a családokért imádkoztak rózsafüzért a plébánia hívei.

A fél hétkor kezdődő, koncelebrált ünnepi szentmisét Erdő Péter mutatta be. A liturgia kezdetén Kovács Zoltán, a Szent Mihály-templom plébánosa köszöntötte a főpásztort.

Pünkösd előestéjén mondott homíliájában a főpásztor kiemelte: Jézus Krisztus azt ígérte, Ő maga lesz az ételünk és az italunk. A prédikációban elhangzott: templom nélküli tájakon szürke az élet. Ha lakótelepen vagy hasonló környezetben templomot találunk, ahova beléphetünk, felmelegszik a szívünk. Ha Jézus Krisztussal találkozhatunk, rájövünk, hogy van értelme az életünknek. Ezt az örömet ünnepli együtt a közösség. Minden embernek Krisztusra van szüksége. Ha Ő az életünk világossága és öröme, kötelességünk, hogy bemutassuk Őt azoknak, akik nem ismerik. Ha meg vagyunk győződve arról, hogy Krisztus nélkül üres az életünk, akkor arról is meg lehetünk győződve, hogy senkinek sem árt, ha felajánljuk neki Krisztus megismerését. Krisztust kell hirdetnünk, ez a mi missziós küldetésünk. A Szentlélek csodálatos eseményekkel tudja kísérni a hívek tanúságtételét – fogalmazott beszédében a főpásztor.

A szentmise végén Kovács Zoltán plébános köszöntötte a koncelebráló, az idei papi jubileumát ünneplő Kránitz Mihály atyát, a Szent Mihály-templom egykori káplánját; majd arra hívta a templom egész közösségét, hogy vegyenek részt a közösségi terem ünnepélyes megáldásán.

A szentmisét követően a papság és a hívek átvonultak a templom közelében álló plébánia új közösségi termébe. A több helyiségből álló, Vigyázó Miklósról elnevezett közösségi termet összefogással, két hónap alatt alakították ki, új funkciójának megfelelően – tudtuk meg az ünnepi eseményen.

Kovács Zoltán plébános megköszönte Erdő Péter bíborosnak, hogy támogatta a közösségi terem létrehozását, és elfogadva az egyházközség meghívását, bemutatta az ünnepi szentmisét. A plébános megköszönte Tóth József polgármester és a XIII. kerületi önkormányzat segítségét és az egyházközség tagjainak hozzájárulását a közösségi terem létrejöttéhez.

Ezt követően felkérte az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye érsekét, hogy áldja meg a közösségi termet. Erdő Péter bíboros a plébánossal és az asszisztenciával végigjárta és megáldotta a helyiségeket.

A közelmúltban elkészült közösségi termet az angyalföldi Szent Mihály-templom 2013 januárjában elhunyt plébánosáról, Vigyázó Miklósról nevezték el.

Vigyázó Miklós (1943–2013) esztergomi protonotárius, kanonok, é. esperes, az angyalföldi Szent Mihály-templom plébánosa Budapesten született 1943. október 25-én, ötgyermekes családban. Gyermekkorától tagja volt a Regnum Marianum ifjúsági közösségének. Vezető szakácsként, acélöntőként, kőművesként, valamint fogyatékos gyerekek mellett gyermekfelügyelőként is dolgozott. Az esztergomi szemináriumban végzett teológiai tanulmányait követően, 1978. június 17-én szentelte pappá Lékai László bíboros.

Káplán volt Nagymaroson, majd Pilisvörösváron. 1981-től lelkész Szügyön (ellátva Csesztvét és Patvarcot). Plébánosi kinevezését 1992-ben kapta meg az angyalföldi Szent Mihály-plébániára. 1989 és 1994 között tanácsos plébános. 1995-ben esperes-helyettes, 2000-ben esperes lett. 2005-ben az esztergomi főszékesegyházi káptalan protonotárius kanonokjává nevezték ki.

A Szent Mihály-templomot és a plébániaépületet teljesen felújította, korszerűsítette; alkalmassá tette különböző közösségi találkozásokra. A templom alatt urnatemetőt létesített. A XIII. kerülettel közösen rendezte a Szent Mihály-napi búcsút, amikor mindenki előtt nyitva állt a ház, az odalátogatókat felekezeti hovatartozástól függetlenül vendégül látta. Plébánosi működése alatt a templom az egyházi szertartások mellett a kerületi iskolák, kórusok, zenekarok ünnepi hangversenyeinek helyszíne lehetett. Fontosnak tartotta, hogy a kisgyerekek is otthon érezzék magukat a templomban a szentmiséken is – olvasható az angyalföldi Szent Mihály-plébánia honlapján.

Képek: Lambert Attila

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria