Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk – Külhoni iskoláknak gyűjtöttek

2018. december 13. csütörtök, 15:29

A lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium és a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház javára gyűjtöttek a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban december 7-én megrendezett XIII. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az est fővédnökei Spányi Antal megyéspüspök és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke voltak; az eseményen részt vett Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is.

Az est bevételét a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium (Felvidék) és a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház (Kárpátalja) javára ajánlották fel. Léván 1945-ben államosították az iskolaépületet, a kitelepítések és betelepítések következtében a valamikor 90 százalékot kitevő magyar ajkú lakosság ma a peremvidéken, szórványban él. A lévai református gimnázium 2001-ben nyitotta meg újra kapuit. Legfontosabb feladatának a diákok létszámbeli növelését tekinti. Ezt fogja szolgálni a tervezett kollégium és szórványközpont létrehozása, melyhez az est bevétele is hozzájárult.


Az újonnan épült Beregszászi Közösségi és Zarándokházat 2017-ben Majnek Antal munkácsi megyéspüspök áldotta meg. A zarándokház ötven fő befogadására alkalmas; fontos fejlesztés a tetőtéri szellőztetőrendszer kialakítása, a közösségi ház felszerelése, erre a célra is gyűjtöttek az esten a nagylelkű adakozók jóvoltából.

A jótékonysági rendezvényen felléptek többek között a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Tálentum Református Általános Iskola kórusai, Nyisztor Ilona Európai Polgár díjas és Magyar Művészetért díjas csángó népdalénekes, Ninh Dyc Hoang Long operaénekes, a Virtuózok verseny korcsoportgyőztese, Szlama László, Enyedi Ágnes, Salamon Soma és Török Tilla Junior Prima díjas népzenészek, illetve Berecz István kétszeres aranysarkantyús néptáncos is.

„Az advent különleges és varázslatos idő. Az emberek szívét és lelkét eltölti valami különös érzés. A sorban álló, tolongó emberek talán maguk sem tudják, hogy honnan e különleges érzés. Nekünk bele kell gondolnunk, hogy mi az advent lényege és üzenete. Egyszerűen mondhatom így: úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte. A bűn nem volt benne Isten tervében, azt az ember hozta a világba. Az Isten akaratában benne volt a megváltás, hogy odaadja egyszülött fiát, aki magára veszi a mi emberi természetünket, hogy elvegye bűneinket, hogy megszabadítson minket, megváltson” – emelte ki ünnepi köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök.

Steinbach József református püspök úgy fogalmazott: „Az emberi lét természete – ebben a hasadt világban, ahogy Wolfhart Pannenberg evangélikus teológus fogalmaz –, hogy gondoskodásra szorulunk. Csecsemő- és időskorban, valamint közte, bármikor. Túlterhelt időszakokban, fáradtan, kudarcosan, betegségek idején. Gondoskodásra szorulunk. Ez az emberi lét. Ezen a gyönyörű, ihletett, üdítő estén megtapasztalhatjuk, hogy a gondoskodásban számíthatunk egymásra. Jó átélni, hogy közösek a gyökereink, közös a hitünk. Áldott legyen az Isten, hogy számíthatunk egymásra.”


Bejelentették, hogy a jótékonysági estet megelőzően az összefogásnak köszönhetően több mint kétszáz karácsonyi cipősdoboz-ajándékot vitt el Pusztinai Magyar Házba a város és a médiacentrum támogatásával Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője és Deák Lajosné önkormányzati képviselő asszony. Az ajándékokat a város három gimnáziumának diákjai és tanárai ajánlották fel.

„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk” – ennek az idézetnek a jegyében az est befejező részében a 2018-ban elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóra, népzenegyűjtőre emlékeztek diákjai, tisztelői.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle