Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

2018. december 18. kedd, 17:19

Áder János köztársasági elnök december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

Az alábbiakban közöljük az államfő beszédét.

Eminenciás Bíboros Úr! Excellenciás Érsek és Püspök Urak! Főtisztelendő és Főtiszteletű Püspök Urak! Tisztelt Elnök és Rabbi Urak! Miniszterelnök-helyettes Úr, Házelnök Úr, Miniszter Úr!

Márai Sándor egyik regényében írja: „Lényeges dolgokat emberek között soha nem a szavak, mindig csak a magatartás és a cselekedetek intéznek el.”

Ha igazat adunk Márainak, könnyen megtaláljuk azt, ami a magyarországi történelmi egyházakban közös. Mert a hitvallás szava, a rítus, a hagyomány, a dogma különböző lehet, de az egyházak hitele a tettekben van. A békét, az örömöt, az igazságosságot és a megbocsátást nemcsak hirdetik, de cselekszik is. Segítik a szenvedőket, gyógyítják az emberek lelkét.

És nem csak a hívekét. Tudjuk, a magyarországi történelmi egyházak küldetése sosem csak a hívőknek, mindig, minden időben a nagyobb közösségnek is szól.

Szent Pál apostol mondja, hogy a hit a „szeretet által tevékeny” (Gal 5,6). Advent idején illő köszönetet mondanunk ezért a tevékeny szeretetért, és erősítenünk egymást a folytatásban.

Bezárkózásra, eltávolodásra, elmagányosodásra hajlamos korban élünk. A tartalmas, mély emberi kapcsolatokat ma gyakran felszínes, látszatkapcsolatok helyettesítik. Az embereknek egyre kevesebb idejük jut önmaguk lelki egészségére, hát még a körülöttük élőkére!

Egy ilyen korban különösképpen felértékelődik az idő, amit az egyházak az emberek megértésére, megsegítésére, közösségeink megerősítésére fordítanak.

Kedves Vendégek!

Épp a napokban volt a Nobel-díjas író, Alekszandr Szolzsenyicin születésének 100. évfordulója. A Gulag krónikása, akinek fájdalmas tapasztalatai voltak az embertelenség természetéről, egyszer így fogalmazott: „Egy társadalom erejének vagy erőtlenségének a meghatározója mindenekelőtt a lelki élet színvonala, és csak másodsorban az iparé. (…) Ha egy nemzet lelkierői elapadnak, nincs az a tökéletes társadalmi berendezkedés, nincs az az ipari fejlettség, amely megmentené…”

Idei közös adventi találkozónk alkalmából szeretném megköszönni mindannyiuknak, hogy oly sokat tesznek Magyarországért. Azért, hogy több legyen közöttünk a megértés, a tisztesség, a megbocsátás és a békülékeny hangnem.

Kívánom, hogy a közelgő új esztendőben is legyen elegendő testi és lelki erőnk, amely segít a munkában, megtart a bajban, és osztozni tanít az örömben.

Kérem, továbbítsák jókívánságaimat egyházi közösségeiknek!

Forrás: KEH.hu

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle