Adventi fényüzenetek a székesfehérvári püspöki palota homlokzatán – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. november 25., kedd | 12:46

Tizedik alkalommal nyílik meg a püspökség udvara a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár városa közös adventi programja részeként, újdonságként a püspöki palota homlokzata is ünneplőbe öltözik. SMS-hosszúságú ünnepváró jókívánságok is megjelennek az épület falán – tájékoztat az egyházmegye.


A székesfehérvári püspöki palotában november 24-én sajtótájékoztatón mutatták be az Adventi Udvar és a Fehérvári Karácsony eseményeit. Tizedszer nyitják meg a püspökség udvarát, ahol jótékonysági és kézművesvásárral, családi és gyermekprogramokkal, valamint szombatonként ünnepi gyertyagyújtással várják az érdeklődőket – ismertette Spányi Antal megyéspüspök az ünnepváró rendezvényt.

„Advent idején karácsonyra, Krisztus születésére várunk, aki elhozza nekünk az eredeti Isten-ember kapcsolat lehetőségét. Az efölötti öröm az, ami betölti ilyenkor a szívünket, és keressük az alkalmat, hogy minél több embernek szerezzünk örömet, illetve örüljünk egymás örömének. Sokkal nagyobb boldogság adni, mint kapni, és látni a másik szívének, lelkének fejlődését. Ha jól készülünk az ünnepre, akkor tudjuk igazán megérteni karácsony értelmét, üzenetét” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón a megyéspüspök.

A belvárosban két színpadon, a Magyar Király Szálló előtt és a Városház téren lesznek majd előadások, rendeznek koncerteket a városháza dísztermében is, ismét felállítják a betlehemet a városháza udvarán, és kézműves-foglalkozásokat is tartanak a Hiemer-házban. Hétvégenként neves előadóművészek, helyi tehetséges fiatalok és ismert művészeti csoportok lépnek fel, szerveznek interaktív karácsonyi gyermekelőadásokat, a hétköznapokon pedig óvodások, iskolások adnak ünnepi műsort a Városház téren. Az adventi eseménysorozat november 29-én, szombaton a Vörösmarty Színházban rendezett III. Újszövetség Maratonnal, majd november 30-án, vasárnap este a belváros ünnepi díszkivilágításának felkapcsolásával kezdődik.

„A városnak fontos, hogy közösségibb élménnyé tegye az adventi időszakot, saját keretei között gondoskodjon a felkészülésről, és tegye mindezt úgy, hogy minél többen eljöjjenek az ünnepi programokra. Fontos megadnunk a lehetőséget arra, hogy ki-ki a maga módján gondolja végig, mit is jelent számára valójában a karácsony” – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

A város polgármestere és a megyéspüspök november 30-án, vasárnap 17.30 órakor – rendkívüli módon: egy kisgyermek közreműködésével – kapcsolják fel Székesfehérvár ünnepi díszkivilágítását és nyitják meg ünnepélyesen az adventi programokat és vásárt.

Az idei adventben nemcsak a püspökség udvara öltözik ünneplőbe, hanem a homlokzata is. Újdonságként adventi fényüzenetek, karácsonyi jókívánságok jelennek meg a püspöki palota falán. „Ebben az évben nemcsak az Adventi Udvar lelki programjai segítik a felkészülést Jézus születésének bensőséges ünneplésére” – mondta el Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója. Régóta szerették volna az épületen kívül is megjeleníteni az Adventi Udvar hangulatát, csöndjét, azt a közkedvelt milliőt, amit a püspökség kertjében sikerült megteremteni a városi zajból kivonva az embereket. Azt, amit az egyház kétezer éve hirdet a világnak, adventben most vetített formában láthatják az emberek. „Reméljük, ezzel minden városi polgárnak segítünk ráhangolódni arra, amire valójában készülünk” – tette hozzá Smohay András.

Minden adventi hétköznap és hétvégén délután 4 és 10 óra között a díszkivilágítás részeként  lesznek láthatóak az üzenetek, amelyek különböző tematika szerint hétről hétre a liturgikus szövegeknek megfelelően fognak változni: a bizalom, a vigasztalás, az öröm és a remény jegyében. A másik idei meglepetés a karácsonyi jókívánságok, amelyeket szintén fényüzenetben jeleníthetnek meg azok, akik szeretteiket szeretnék meglepni, vagy akár egy jókívánságot küldenének az egész városnak, egy közösségnek. December 21-én 18 és 22 óra között biztosítanak lehetőséget saját karácsonyi jókívánságok, üzenetek megjelenítésére is a palota homlokzatán. Az érdeklődők november 24-e és december 15-e között küldhetik el legfeljebb 160 karakteres, vagyis SMS-hosszúságú üzenetüket, egy-egy üzenet 12 másodpercig lesz majd látható. A szövegeket a szfvar.katolikus.hu/jokivansag oldalra lehet eljuttatni, ahol ezer üzenetet tudnak fogadni.

Az Adventi Udvar részletes programját a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján találhatják meg.

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria