Adventi gyertyagyújtással kezdődött a közösségi élet Pécs új plébániáján

2018. december 14. péntek, 12:58

Az újonnan alakuló pécs-kertvárosi Szent II. János Pál pápa plébánia első rendezvényét december 8-án, advent második vasárnapjának előestéjén tartották.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Köszöntőbeszédében Kövesi Ferenc kerületi esperes, szervezőlelkész az Úr közelségéről beszélt Izajás próféta szavát idézve: „Itt lesz. Nemcsak egy estére, nemcsak szenteste, hanem itt lesz mindig. Milyen öröm, hogy itt lesz a kápolnában, majd a templomban, hogy jel lesz ez a kápolna. Találkozási hely az Istennel, találkozás egymással. A remény jele lesz, a jövő reménye.”

Udvardy György pécsi megyéspüspök az egymásra figyelés, a közösség fontosságáról beszélt. „Azt látjuk, hogy Isten úgy jön közel az emberhez, hogy az ember megy közel az emberhez. Erre készülünk most, és ezt a kettős élményt, Isten közelségének várását és egymás közelségének megtapasztalását éljük meg az adventben, az egyházi év kezdetén, mintegy új kezdetet is jelentve az itt élő emberek számára. Szeretnénk itt Istent közelebb hozni mindenkihez. Szeretnénk, hogyha ez az isteni közelség embereken keresztül, hívő elkötelezett embereken keresztül, az ő példájukon keresztül, segítségükön, imáikon keresztül jutna el mindenkihez, aki itt a környéken lakik” – fogalmazott a főpásztor.

Az eseményen fellépett Bukszár Márta, a Pécsi Nemzeti Színház operaénekese, valamint a Gesztenyés közösség buzdította közös éneklésre a híveket. Az adventi koszorú második gyertyáját Udvardy György és Kövesi Ferenc gyújtották meg.

Az új plébánia és templom gondolatát Pavlekovics Ferenc pécs-kertvárosi plébános vetette fel, mely ezzel az ünnepséggel első mérföldkövéhez érkezett a megvalósulás útján. A több mint hetvenezres lakosságot számláló városrészben egy plébánia működik, így ez az ország legnagyobb plébániája. A plébános átgondolta a helyzetet és ennek következtében javasolta egy új plébánia létrehozását a városrész másik felében, hogy a pasztorális feladatokat hatékonyabban és mindenkinek elérhető távolságban tudják biztosítani.

„Azt látom, ahogy járom ezt a városrészt, hogy nagyon igénylik az emberek a személyes megszólítást. A közösségnek helyet adó épület presszó, kocsma, utoljára pedig élelmiszerbolt volt. Amikor legutóbb elmondtam, hogy mi készül itt, akkor nyugodt szívvel mondták, hogy végre valami komoly dolog is épül a kertvárosban. Merem remélni, hogy a plébánia tényleg a remény háza is lesz, a jövő reményének a háza” – fejtette ki Kövesi Ferenc szervezőlelkész.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
kezdetet-vette-az-okumenikus-imahet-most-kell-egyuttmukodnunk-kuldetesunk-teljesiteseben
Kezdetét vette az ökumenikus imahét – Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében

A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet.

2019. január 20. vasárnap
az-ima-hegyeket-mozgat-jubileumi-szentmise-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere
Az ima hegyeket mozgat – Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal – negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros – arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája.

2019. január 20. vasárnap
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 21.

Mai evangélium – 2019. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,18–22

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle