Alapítójára, Hagyó Józsefre emlékezett a Máltai Szeretetszolgálat kerámiaműhelye

2015. március 18. szerda 19:30

A február 6-án elhunyt Hagyó Józsefre, a Jézus Kistestvérei kongregáció (PFJ) tagjára emlékeztek Pátyon az 1988-ban általa alapított, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató kerámiaműhely munkatársai, dolgozói, önkéntesei március 18-án.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Bensőséges ünnepség keretében emlékezett meg alapítójuk, Hagyó József születésnapjáról Pátyon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza keretéhez tartozó, fogyatékkal élőket foglalkoztató kerámiaműhelyének közössége. Az ünnepi alkalmon részt vett Hagyó József unokahúga és annak férje, Margitfalvy György. A megemlékezés művészvendége Radványi Balázs, a Kaláka együttes tagja volt.

Hagyó József, a Jézus Kistestvérei kongregáció tagja, a rend hivatásának szellemében fordult a társadalom peremére került emberek felé. Szellemi és mozgássérültek számára alapította meg 1988-ban a kerámiaműhelyt. Jean Vanier Bárka közössége mintájára megalapozta a fogyatékkal élők foglalkoztatását. Először Biatorbágyon, a Táncsics utcában működött műhelyük, majd közösségüket 2013-ban felkarolta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A kerámiaműhely élete Pátyon, a szeretetszolgálattól kapott házban folytatódott.

A közösség hagyománya születés- és névnapok megünneplése. József atya mellett a márciusi ünnepelteket is köszöntötték, az évek során kialakult szertartás szerint. Bár az ünneplők létszáma jóval meghaladta a nagycsaládét, a légkört a személyesség és bensőségesség határozta meg. A közösség számos tagja a kezdetektől a műhely foglalkoztatottja. A születésnaposról verset írtak, énekkel és jókívánságokkal köszöntötték, és az átadott ajándék is azt tükrözte: itt őt jól ismerik és szeretik.

Ezt a kerámiaműhelyt hosszú évek óta támogató biatorbágyi Andrész cukrászda által adományozott torta elfogyasztása követte. Az ünneplést a közösség életére, Hagyó Józsefre visszatekintő vetítés zárta, melyet a közösség tagjai élménybeszámolóval egészítettek ki. A vásznon az eseményekben, ünnepekben gazdag múlt, az összetartozás képei jelentek meg.

A megemlékezést imával, Hagyó atyáért megfogalmazott könyörgéssel fejezték be.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle