Alapítójára, Hagyó Józsefre emlékezett a Máltai Szeretetszolgálat kerámiaműhelye

2015. március 18. szerda 19:30

A február 6-án elhunyt Hagyó Józsefre, a Jézus Kistestvérei kongregáció (PFJ) tagjára emlékeztek Pátyon az 1988-ban általa alapított, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató kerámiaműhely munkatársai, dolgozói, önkéntesei március 18-án.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Bensőséges ünnepség keretében emlékezett meg alapítójuk, Hagyó József születésnapjáról Pátyon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza keretéhez tartozó, fogyatékkal élőket foglalkoztató kerámiaműhelyének közössége. Az ünnepi alkalmon részt vett Hagyó József unokahúga és annak férje, Margitfalvy György. A megemlékezés művészvendége Radványi Balázs, a Kaláka együttes tagja volt.

Hagyó József, a Jézus Kistestvérei kongregáció tagja, a rend hivatásának szellemében fordult a társadalom peremére került emberek felé. Szellemi és mozgássérültek számára alapította meg 1988-ban a kerámiaműhelyt. Jean Vanier Bárka közössége mintájára megalapozta a fogyatékkal élők foglalkoztatását. Először Biatorbágyon, a Táncsics utcában működött műhelyük, majd közösségüket 2013-ban felkarolta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A kerámiaműhely élete Pátyon, a szeretetszolgálattól kapott házban folytatódott.

A közösség hagyománya születés- és névnapok megünneplése. József atya mellett a márciusi ünnepelteket is köszöntötték, az évek során kialakult szertartás szerint. Bár az ünneplők létszáma jóval meghaladta a nagycsaládét, a légkört a személyesség és bensőségesség határozta meg. A közösség számos tagja a kezdetektől a műhely foglalkoztatottja. A születésnaposról verset írtak, énekkel és jókívánságokkal köszöntötték, és az átadott ajándék is azt tükrözte: itt őt jól ismerik és szeretik.

Ezt a kerámiaműhelyt hosszú évek óta támogató biatorbágyi Andrész cukrászda által adományozott torta elfogyasztása követte. Az ünneplést a közösség életére, Hagyó Józsefre visszatekintő vetítés zárta, melyet a közösség tagjai élménybeszámolóval egészítettek ki. A vásznon az eseményekben, ünnepekben gazdag múlt, az összetartozás képei jelentek meg.

A megemlékezést imával, Hagyó atyáért megfogalmazott könyörgéssel fejezték be.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök