Alapítójára, Hagyó Józsefre emlékezett a Máltai Szeretetszolgálat kerámiaműhelye

2015. március 18. szerda 19:30

A február 6-án elhunyt Hagyó Józsefre, a Jézus Kistestvérei kongregáció (PFJ) tagjára emlékeztek Pátyon az 1988-ban általa alapított, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató kerámiaműhely munkatársai, dolgozói, önkéntesei március 18-án.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Bensőséges ünnepség keretében emlékezett meg alapítójuk, Hagyó József születésnapjáról Pátyon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza keretéhez tartozó, fogyatékkal élőket foglalkoztató kerámiaműhelyének közössége. Az ünnepi alkalmon részt vett Hagyó József unokahúga és annak férje, Margitfalvy György. A megemlékezés művészvendége Radványi Balázs, a Kaláka együttes tagja volt.

Hagyó József, a Jézus Kistestvérei kongregáció tagja, a rend hivatásának szellemében fordult a társadalom peremére került emberek felé. Szellemi és mozgássérültek számára alapította meg 1988-ban a kerámiaműhelyt. Jean Vanier Bárka közössége mintájára megalapozta a fogyatékkal élők foglalkoztatását. Először Biatorbágyon, a Táncsics utcában működött műhelyük, majd közösségüket 2013-ban felkarolta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A kerámiaműhely élete Pátyon, a szeretetszolgálattól kapott házban folytatódott.

A közösség hagyománya születés- és névnapok megünneplése. József atya mellett a márciusi ünnepelteket is köszöntötték, az évek során kialakult szertartás szerint. Bár az ünneplők létszáma jóval meghaladta a nagycsaládét, a légkört a személyesség és bensőségesség határozta meg. A közösség számos tagja a kezdetektől a műhely foglalkoztatottja. A születésnaposról verset írtak, énekkel és jókívánságokkal köszöntötték, és az átadott ajándék is azt tükrözte: itt őt jól ismerik és szeretik.

Ezt a kerámiaműhelyt hosszú évek óta támogató biatorbágyi Andrész cukrászda által adományozott torta elfogyasztása követte. Az ünneplést a közösség életére, Hagyó Józsefre visszatekintő vetítés zárta, melyet a közösség tagjai élménybeszámolóval egészítettek ki. A vásznon az eseményekben, ünnepekben gazdag múlt, az összetartozás képei jelentek meg.

A megemlékezést imával, Hagyó atyáért megfogalmazott könyörgéssel fejezték be.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38