Alapítójára, Hagyó Józsefre emlékezett a Máltai Szeretetszolgálat kerámiaműhelye

2015. március 18. szerda 19:30

A február 6-án elhunyt Hagyó Józsefre, a Jézus Kistestvérei kongregáció (PFJ) tagjára emlékeztek Pátyon az 1988-ban általa alapított, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató kerámiaműhely munkatársai, dolgozói, önkéntesei március 18-án.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Bensőséges ünnepség keretében emlékezett meg alapítójuk, Hagyó József születésnapjáról Pátyon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza keretéhez tartozó, fogyatékkal élőket foglalkoztató kerámiaműhelyének közössége. Az ünnepi alkalmon részt vett Hagyó József unokahúga és annak férje, Margitfalvy György. A megemlékezés művészvendége Radványi Balázs, a Kaláka együttes tagja volt.

Hagyó József, a Jézus Kistestvérei kongregáció tagja, a rend hivatásának szellemében fordult a társadalom peremére került emberek felé. Szellemi és mozgássérültek számára alapította meg 1988-ban a kerámiaműhelyt. Jean Vanier Bárka közössége mintájára megalapozta a fogyatékkal élők foglalkoztatását. Először Biatorbágyon, a Táncsics utcában működött műhelyük, majd közösségüket 2013-ban felkarolta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A kerámiaműhely élete Pátyon, a szeretetszolgálattól kapott házban folytatódott.

A közösség hagyománya születés- és névnapok megünneplése. József atya mellett a márciusi ünnepelteket is köszöntötték, az évek során kialakult szertartás szerint. Bár az ünneplők létszáma jóval meghaladta a nagycsaládét, a légkört a személyesség és bensőségesség határozta meg. A közösség számos tagja a kezdetektől a műhely foglalkoztatottja. A születésnaposról verset írtak, énekkel és jókívánságokkal köszöntötték, és az átadott ajándék is azt tükrözte: itt őt jól ismerik és szeretik.

Ezt a kerámiaműhelyt hosszú évek óta támogató biatorbágyi Andrész cukrászda által adományozott torta elfogyasztása követte. Az ünneplést a közösség életére, Hagyó Józsefre visszatekintő vetítés zárta, melyet a közösség tagjai élménybeszámolóval egészítettek ki. A vásznon az eseményekben, ünnepekben gazdag múlt, az összetartozás képei jelentek meg.

A megemlékezést imával, Hagyó atyáért megfogalmazott könyörgéssel fejezték be.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-eg-es-fold-gyermeke-pilinszky-janosra-emlekeztek-budapest-belvarosaban
„Ég és Föld gyermeke” – Pilinszky Jánosra emlékeztek Budapest belvárosában

A költő halálának évfordulójához közeledve Pilinszky-estet rendeztek május 23-án a Gerbeaud Átrium termében. Az életműről és a versekről Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író beszélt a jelenlévőknek.

14:32
angolul-is-megjelent-mindszenty-jozsef-levelezese-vatikannal
Angolul is megjelent Mindszenty József levelezése a Vatikánnal

A Veritas Történetkutató Intézet és a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent öt könyvet, köztük Mindszenty József Szentszékkel folytatott levelezésének angol nyelvű kiadását mutatták be május 23-án délelőtt a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

2017. május 23. kedd