Amikor az érsek is szemetet szed – Teremtésvédelmi akció Egerben

Hazai – 2019. március 26., kedd | 16:00

Március 23-án, az idei teremtésvédelmi napon az egri katolikus iskolák az Egerből Egerbakta felé vezető 24-es főút, hagyományos egri elnevezéssel a „vörös kereszt” melletti szemetes földterületet tisztították meg. Az akcióban az egyházmegye főpásztora, Ternyák Csaba érsek is részt vett.

Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű, az Isten által minden teremtmény közös otthonának teremtett világ gondozásáról 2015-ben kiadott enciklikája a természeti, emberi környezet megőrzését és ápolását sürgeti.

Ennek szellemében Ternyák Csaba egri érsek 2017. március 25-ére, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére teremtésvédelmi napot hirdetett, és az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények környezetvédő és -szépítő akciókat szerveztek, amelyek azóta is folytatódnak.

Az idei teremtésvédelmi napon, március 23-án, szombaton délelőtt az egri katolikus iskolák az Egerből Egerbakta felé vezető 24-es főút – hagyományos egri elnevezéssel a „vörös kereszt” – melletti szemetes földterületet tisztították meg.

A program, melyen Ternyák Csaba érsek is részt vett, imádsággal kezdődött, a főpásztor köszöntötte a több mint száz résztvevőt.

Ternyák Csaba kiemelte: prófétai cselekedet ez az akció is, hiszen, miként több ezer évvel ezelőtt, most is a tettek által nyilvánul meg az evangélium üzenete. Az a cél, hogy kifejezzük, hogy megbecsüljük a teremtett világot, a ránk bízott értékeket, melyeket tovább akarunk adni az utókornak.

Németh Zoltán, az Egri Főegyházmegye teremtésvédelmi referense arról beszélt, hogy nem elszigetelt akcióról van szó, hiszen az egyházmegye valamennyi katolikus intézménye szépíti környezetét a teremtésvédelmi napon.

Ezt az is segíti, hogy mindegyik iskolában dolgoznak teremtésvédelmi referensek, s az éves munkatervben is szerepelnek hasonló programok.

Habis László, Eger polgármestere hangsúlyozta: figyelemre méltó e törekvés, mely azt mutatja, hogy sokan tesznek a város élhetőségének megőrzéséért.

Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola, az Andrássy György Katolikus Középiskola, a Szent József Kollégium és a Segítő Szűz Mária Kollégium dolgozói és diákjai jókedvvel, lelkesen takarítottak, így hamar megszépült a városszéli zöldfelület.

Az akció végén a megtisztított területen figyelemfelhívó táblát helyeztek el a résztvevők.

Az Egri Főegyházmegye kezdeményezését az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Városgondozás Eger Kft. támogatta.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Gergely Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria